HTC had vorig jaar de beste Android-smartphone in handen, maar verloor de concurrentie met Samsung en Apple. De HTC One M8 moet daar verandering in brengen. NUtech.nl kon de nieuwe smartphone aan een eerste test onderwerpen.

Bekijk onze video en uitgebreide hands-on

De HTC One M8 heeft net als zijn voorganger een aluminium behuizing en uitstekende bouwkwaliteit. De behuizing bestaat nu uit één stuk aluminium dat helemaal doorloopt tot het scherm.

De originele One had tussen de achterkant en het scherm nog een plastic rand. Door het nieuwe ontwerp ligt de vrij dikke en zware smartphone toch lekker in de hand. Dankzij het gebruik van aluminium voelt de telefoon bovendien erg stevig aan.

De hoeken zijn iets meer afgerond, maar verder ziet de One M8 er aan de voorkant bijna hetzelfde uit als de One M7. De telefoon komt uit in grijs, een licht gouden kleur en metaalkleurig. Een groot pluspunt is de toevoeging van een ingang voor een MicroSD-kaart tot 128 GB.

De One M8 is met een hoogte van 146,4 millimeter wel vrij fors door de speakers boven en onder het scherm.

Scherm

Het scherm is 5 in plaats van 4,7 inch en heeft dezelfde full hd-resolutie (1920 x 1080 pixels) die ruim voldoende is op dit schermformaat. Het scherm van de originele One was uitstekend met een goede witweergave, kleurweergave en helderheid. Op basis van de eerste indruk lijkt dat ook dit jaar weer het geval te zijn.

De prestaties van de speakers zijn bovendien vooruitgegaan terwijl de originele One al bijzonder goed geluid produceerde. De speakers zijn merkbaar luider en de verschillende toonhoogtes zijn beter te onderscheiden.

Bijzondere camera

Bijzonder is de Duo Camera waarmee achteraf kan worden scherpgesteld omdat diepte-informatie wordt opgeslagen bij elke foto. In de praktijk werkt het scherpstellen eenvoudig en vlekkeloos hoewel het bereik niet oneindig is.

Ook kan de gebruiker op een persoon of voorwerp scherpstellen en de rest van de foto zwart-wit maken of de achtergrond een ander effect geven. Tot slot kunnen personen uit foto's worden geknipt en op een andere achtergrond worden gezet. Dat werkt eenvoudig met één klik, maar in verband met licht op bijvoorbeeld een gezicht wordt soms te veel en soms te weinig uitgeknipt.

HTC kiest weer voor een ultrapixel-camera met 'slechts' 4,1 megapixels. Die pixels zijn wel groter waardoor meer licht wordt opgevangen. Dat moet zorgen voor betere prestaties bij slecht licht. De camera reageert nu iets sneller en zou beter moeten presteren bij daglicht. Hoewel er niet direct problemen opdoken, kunnen we hier pas na een uitgebreide test iets over zeggen.

Feit blijft dat de 4,1 megapixels voldoende zijn voor foto's op Facebook of Twitter, maar het detailverlies bij inzoomen of op groter formaat wel opvalt. De camera aan de voorkant beschikt over 5 megapixels en lijkt ook prima te presteren, wel wijken de kleuren af en toe af van de werkelijkheid.

Software

De HTC One M8 draait op Android 4.4 en het nieuwe Sense 6. Er zijn kleine aanpassingen doorgevoerd. Zo is het lettertype wat dunner en strakker, zijn er minder kleuren aanwezig en wordt meer wit gebruikt. De software oogt daardoor wat rustiger en blijft wat betreft grafische elementen overal consistent.

Ook Blinkfeed, de visuele weergave van sociale media, nieuwssites en tijdschriften, is iets aangepast met een strakkere vormgeving en wat meer kleur.

HTC heeft tot slot een aantal handige nieuwe besturingen toegevoegd aan de One M8. Twee keer op het scherm kloppen activeert het scherm, net als bij de LG G2 en Oppo N1. Een handige toevoeging waardoor zoeken naar de aan/uit-knop overbodig wordt.

Ook is het mogelijk vanaf een uitgeschakeld scherm omhoog te slepen om de laatst gebruikte app te tonen. Door naar rechts te slepen wordt Blinkfeed getoond. De volumeknop kan bovendien ook als cameraknop worden gebruikt.

Voorlopige conclusie

HTC doet wat het heeft beloofd. Het heeft de al uitstekende HTC One als basis genomen en hem verbeterd. Vooral de behuizing is verfijnd en de speakers presteren weer uitstekend. Er is geen reden te twijfelen aan de schermkwaliteit, snelheid en accuduur, maar dat zullen we later testen. Als HTC dit toestel goed in de markt weet te zetten, mogen Samsung, Sony en Apple zich zorgen gaan maken.

Bekijk onze video en uitgebreide hands-on met de HTC One M8

HTC One M8

De One M8 heeft een 5 inch scherm met full hd-resolutie. © NU.nl/Colin van Hoek
De dunnere randen maken dat de One M8 nog lekkerder in de hand ligt dan zijn voorganger. © NU.nl/Colin van Hoek
Met twee klopjes op het scherm ontgrendelt het nieuwe vlaggenschip van HTC. © NU.nl/Colin van Hoek
HTC heeft dinsdag de HTC One M8 aangekondigd. Een metalen Android-smartphone met een speciale camera die achteraf kan scherpstellen. De HTC One M8 volgt HTC One op. Uiteindelijk moet de M8 ook de HTC One gaan heten, maar zolang beide toestellen nog worden verkocht wordt de code M8 en M7 toegevoegd. © HTC
De nieuwe HTC One ligt vanaf 4 april in de Nederlandse winkels met een adviesprijs van 699 euro. Net als bij de voorganger is de One M8 gemaakt van een stevige aluminium behuizing. De M8 is verkrijgbaar in Gunmetal Gray (metaal), Glacial Silver (lichtgrijs) en Amber Gold (lichtgoud). De gouden variant komt pas later naar Nederland. © HTC
Het scherm is iets groter geworden; 5 in plaats van 4,7 inch. Ook is er nu ruimte voor een MicroSD-kaart van maximaal 128 GB. Zelf beschikt de One M8 over 16 of 32 GB opslag. De smartphone werkt met een nano-simkaart, net als de iPhone. Veel andere telefoons gebruiken een micro-sim. © HTC
De camera is het echt onderscheidende onderdeel van de HTC One M8. HTC omschrijft het als een Duo Camera. Door het gebruik van twee lenzen wordt naast het beeld ook informatie over diepte opgeslagen. Daardoor kunnen gebruikers achteraf op andere punten scherpstellen. © HTC
HTC brengt ook een speciale cover uit waarop al bepaalde informatie over notificaties te zien is. Ook kan de gebruiker zonder de cover open te klappen telefoongesprekken aannemen of weigeren. © HTC