HTC heeft dinsdag de HTC One M8 aangekondigd; een metalen Android-smartphone met een speciale camera die achteraf kan scherpstellen.

De nieuwe HTC One ligt vanaf 4 april in de Nederlandse winkels voor een adviesprijs van 699 euro.

Het toestel heet voorlopig de HTC One M8 omdat de originele One M7 ook nog wordt verkocht. Uiteindelijk moet het nieuwe toestel gewoon HTC One gaan heten.

Net als bij de voorganger beschikt de One M8 over een stevige aluminium behuizing. De M8 is verkrijgbaar in Gunmetal Gray (metaal), Glacial Silver (lichtgrijs) en Amber Gold (lichtgoud). De gouden variant komt pas later naar Nederland.

HTC One M8

De One M8 heeft een 5 inch scherm met full hd-resolutie. © NU.nl/Colin van Hoek
De dunnere randen maken dat de One M8 nog lekkerder in de hand ligt dan zijn voorganger. © NU.nl/Colin van Hoek
Met twee klopjes op het scherm ontgrendelt het nieuwe vlaggenschip van HTC. © NU.nl/Colin van Hoek
HTC heeft dinsdag de HTC One M8 aangekondigd. Een metalen Android-smartphone met een speciale camera die achteraf kan scherpstellen. De HTC One M8 volgt HTC One op. Uiteindelijk moet de M8 ook de HTC One gaan heten, maar zolang beide toestellen nog worden verkocht wordt de code M8 en M7 toegevoegd. © HTC
De nieuwe HTC One ligt vanaf 4 april in de Nederlandse winkels met een adviesprijs van 699 euro. Net als bij de voorganger is de One M8 gemaakt van een stevige aluminium behuizing. De M8 is verkrijgbaar in Gunmetal Gray (metaal), Glacial Silver (lichtgrijs) en Amber Gold (lichtgoud). De gouden variant komt pas later naar Nederland. © HTC
Het scherm is iets groter geworden; 5 in plaats van 4,7 inch. Ook is er nu ruimte voor een MicroSD-kaart van maximaal 128 GB. Zelf beschikt de One M8 over 16 of 32 GB opslag. De smartphone werkt met een nano-simkaart, net als de iPhone. Veel andere telefoons gebruiken een micro-sim. © HTC
De camera is het echt onderscheidende onderdeel van de HTC One M8. HTC omschrijft het als een Duo Camera. Door het gebruik van twee lenzen wordt naast het beeld ook informatie over diepte opgeslagen. Daardoor kunnen gebruikers achteraf op andere punten scherpstellen. © HTC
HTC brengt ook een speciale cover uit waarop al bepaalde informatie over notificaties te zien is. Ook kan de gebruiker zonder de cover open te klappen telefoongesprekken aannemen of weigeren. © HTC

5 inch

Het scherm is iets groter geworden; 5 in plaats van 4,7 inch. Ook is er nu ruimte voor een MicroSD-kaart van maximaal 128 GB. Zelf beschikt de One M8 over 16 of 32 GB opslag. De smartphone werkt met een nano-simkaart, net als de iPhone. Veel andere telefoons gebruiken een micro-sim.

HTC rust de One M8 uit met de Snapdragon 801-processor, net als Samsung bij de Galaxy S5 en Sony bij de Xperia Z2. De telefoon beschikt over 2 GB aan werkgeheugen, ook standaard voor high-end smartphones.

Duo Camera

De camera is het echt onderscheidende onderdeel van de HTC One M8. De Duo Camera slaat door het gebruik van twee lenzen naast het beeld ook diepte-informatie op. Daardoor kunnen gebruikers achteraf op andere punten scherpstellen.

HTC blijft trouw aan de ultrapixel-camera die in de vorige One werd geïntroduceerd. De camera beschikt over slechts 4,1 megapixel maar de pixels zijn wel groter waardoor de prestaties bij slecht licht beter moeten zijn. Het bedrijf belooft ook een snellere autofocus en verbeterde prestaties bij daglicht.

De camera aan de voorkant beschikt over 5 megapixel, veel in vergelijking met de concurrentie.

SPECIFICATIES

Schermformaat 5 inch
Resolutie Full hd (1920 x 1080 pixels)
Schermtype Super LCD3 (Gorilla Glass 3)
Afmetingen 146,36 x 70,6 millimeter
Dikte 9,35 millimeter
Gewicht 160 gram
Processor 2,3 GHz quad core Snapdragon 801
Werkgeheugen 2G RAM
MicroSD Ja, tot 128 GB
Software Android 4.4.2 (Kitkat) en Sense 6
Opslagcapaciteit 16 GB
Camera 4,1 en 5 megapixel + achteraf scherpstellen
Accu 2600 mAh
Kleuren Grijs, metaalkleurig, licht goud
Prijs 699 euro

Specificaties

De accu heeft 2600 in plaats van 2300 mAh en de full hd-resolutie (1920 x 1080 pixels) is gelijk gebleven. De One M8 draait op Android 4.4 (Kitkat) met een nieuwe versie van Sense, de eigen softwarelaag van HTC.

Sense 6 kent kleine aanpassingen, zo is het font wat dunner en strakker en wordt er minder kleur en juist meer wit gebruikt. Blinkfeed, de visuele weergave van sociale media, nieuwssites en tijdschriften, is ook in de nieuwe versie van Sense aanwezig.

Bij de nieuwe smartphone lanceert HTC ook een nieuw hoesje dat notificaties op de klep weergeeft en ook laat zien wie er belt. De gebruiker kan zonder het hoesje open te klappen een gesprek beantwoorden of weigeren.

Hands-on: HTC One M8 nog indrukwekkender dan voorganger