Apple zou overwegen zijn streamingdienst iTunes Radio uit te bouwen tot een volwaardige Spotify-concurrent. Ook zou het iTunes voor Android uit willen brengen.

Apple zou dat overwegen om zijn dalende muziekverkoop te stimuleren, schrijft Billboard op basis van drie anonieme bronnen. Gesprekken met platenlabels zouden nog in een vroeg stadium zijn. Het aantal in iTunes verkochte nummers daalde in de VS met 11 procent ten opzichte van vorig jaar.

iTunes Radio

Apple heeft met iTunes Radio al een muziekstreamingdienst, maar die is alleen in de VS en Australië beschikbaar, en kan alleen via iOS en OS X worden gebruikt. Met iTunes Radio kunnen gebruikers alleen bijvoorbeeld op genre en niet doelgericht losse nummers of albums beluisteren, zoals dat in Spotify wel kan.

Apple zou nu overwegen om dat luisteren van losse nummers en albums wel mogelijk te maken. Bovendien zou het iTunes op Android beschikbaar willen maken.

Steve Jobs

In 2011 zei toenmalig Apple-ceo Steve Jobs nog niet van plan te zijn iTunes voor Android uit te brengen. "We hebben iTunes voor Windows uitgebracht om meer iPods te verkopen", zei Jobs toen. "Ik zie er geen voordeel in om onze muziek-app op Android uit te brengen, behalve om Android-gebruikers blij te maken. En ik wil Android-gebruikers niet blij maken."

iTunes Radio kan momenteel gratis worden gebruikt in combinatie met advertenties, of zonder reclame voor een bedrag van 24,99 dollar per jaar. Onbeperkt luisteren kan in de gratis versie van iTunes Radio al, Spotify verwijderde begin dit jaar de luisterlimiet voor gratis gebruikers.

Waarom heeft Spotify zijn luisterlimiet opgeheven?

Hoe belangrijk zijn downloads en streaming voor de Nederlandse muziekindustrie?