De blokkade van Twitter in Turkije die premier Recep Tayyip Erdogan donderdagavond heeft ingesteld, blijkt makkelijk te omzeilen. 

Het aantal tweets van Turkse twitteraars is er sinds de blokkade niet minder op geworden, schrijft de Turkse krant Hürriyet Daily vrijdag.

Volgens de statistieken zijn er ondanks de blokkade in tien uur tijd meer dan een half miljoen tweets verstuurd. Normaal gesproken worden er in Turkije per dag rond de 1,8 miljoen berichtjes getwitterd.

''Het is niet heel moeilijk. Je verandert gewoon iets aan de eigenschappen van je internetverbinding. Dan heb je toegang tot een andere server, bijvoorbeeld één in het buitenland, en kun je gewoon twitteren'', legt een Nederlandse twitteraar in Turkije uit.

Veel Turkse twitteraars gebruiken de dns-servers van Google om de blokkade te omzeilen. Op gebouwen worden onder andere de ip-adressen van de dns-servers geklad

CDA

CDA-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Esther de Lange en CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt eisen dat de blokkade van Twitter door de Turkse overheid direct moet worden opgeheven. De Europese Unie moet haar tanden laten zien, vinden ze. 

Het stilleggen van Twitter is niet van deze tijd. In een democratie is iedereen vrij om kritiek te uiten", stellen De Lange en Omzigt. "Je gaat ook niet het telefoonverkeer afsluiten, omdat je bang bent dat mensen het niet met je eens zijn." 

De twitterblokkade kan niet zonder consequenties blijven, stelt het CDA. "Door de opstelling van de Turkse regering is de relatie met de EU op een hellend vlak gekomen. Om erger te voorkomen moet de EU nu zijn tanden laten zien. De toetredingsgesprekken moeten worden opgeschort tot de regering de blokkade intrekt", aldus de CDA'ers. 

Lees ook: De zes beste Twitter-apps voor je smartphone