Er is flink wat kritiek op de slimme bril Google Glass, die volgens sommigen leidt tot privacyschending en die nog meer aandacht zou vragen van de gebruiker dan een smartphone.

Volgens Google zijn dat slecht 'mythes'. Het bedrijf publiceerde een lijst met tien veelgehoorde meningen over Glass die volgens Google slechts broodjes aap zijn. Een overzicht:

1) Glass is de ultieme afleiding van de echte wereld

Volgens Google zijn smartphones en tablets veel afleidender, terwijl je dwars door Glass heen kan kijken naar de belangrijke momenten van het leven. "Daarom staat Glass standaard uit en is hij alleen aan als je dat wilt."

2) Glass staat altijd aan en neemt alles op 

Het scherm van Glass staat standaard uit, en de camera ook. Bij een video-opname wordt standaard tien seconden vastgelegd, tenzij de gebruiker handmatig vraagt om een langere opname. De accu gaat sowieso maar 45 minuten mee tijdens het opnemen van video, stelt Google. "Dus de volgende keer dat je je afvraagt of een Explorer [Glass-tester, red.] je opneemt, vraag jezelf dan af of jij hetzelfde zou doen met je telefoon."

3) Glass Explorers zijn nerds die technologie aanbidden

Veel verschillende soorten mensen gebruiken Glass, stelt Google. Het bedrijf noemt onder meer ouders, brandweermannen, dierentuinmedewerkers en journalisten. "Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze potentieel zien voor technologie die ervoor zorgt dat ze beter kunnen omgaan met de wereld om zich heen, in plaats van een afleiding te vormen."

4) Glass is gereed voor dagelijks gebruik

Volgens Google is de bril nog niet klaar voor 'prime time'. Testers dragen nog bij aan de ontwikkeling van Glass, waardoor er in een jaar tijd verschillende updates zijn doorgevoerd, zowel aan de software als hardware. "In de toekomst ziet het prototype van nu er misschien wel net zo raar uit als die mobiele telefoons uit de jaren 80."

5) Glass doet aan gezichtsherkenning (en andere louche zaakjes)

Google staat geen gezichtsherkenningsapps toe op Glass. "We keuren alle apps handmatig goed en hebben verschillende maatregelen om de veiligheid van mensen te beschermen."

6) Glass beperkt het zicht

Het scherm van Glass is expres boven het rechteroog geplaatst, niet ervoor. "Glass is juist zo ontwikkeld omdat we weten hoe belangrijk het is om oogcontact te maken in plaats van naar een telefoon te staren."

7) Glass is perfect als geheim spionageapparaat

Als een bedrijf een geheim spionageapparaat zou willen ontwikkelen zou dat volgens Google nog veel beter kunnen dan met Glass. "Als iemand je heimelijk wil opnemen, zijn er veel betere camera's beschikbaar dan een camera die je opvallend op je hoofd draagt."

8) Glass is alleen voor rijkelui

Het huidige prototype van Glass kost 1500 dollar en dat is te duur voor veel mensen, erkent Google. Maar dat betekent volgens Google niet dat die mensen rijk en bevoorrecht zijn. "Sommigen hebben er hard voor gewerkt, anderen kregen het cadeau."

9) Glass is overal verboden

Volgens Google zijn mensen er redelijk goed in geslaagd om met de komst van de mobiele telefoon bepaalde omgangsvormen te creëren. Volgens Google is Glass effectief hetzelfde als een mobiele telefoon en zouden er geen andere regels voor moeten gelden. 

10) Glass is het einde van privacy

"Toen het fototoestel zijn intrede maakte op de consumentenmarkt, eind negentiende eeuw, zeiden mensen hetzelfde. Vervolgens werden camera's verboden in parken en op stranden," stelt Google. Volgens de zoekgigant zullen er over tien jaar nog veel meer camera's zijn, met of zonder Google Glass. Het honderdvijftigjarige bestaan van het fototoestel en het achtjarige bestaan van Youtube laten volgens Google goed zien waarvoor mensen camera's gebruiken: kattenvideo's, gewelddadig optreden van overheden en alles daartussen.