Apple werkt mogelijk aan een manier om de accuduur van een iPhone te verbeteren door het dagelijks gebruik te analyseren. 

Dat blijkt uit een patentaanvraag van Apple die door Apple Insider werd ontdekt.

Met het systeem dat Apple voor ogen heeft zouden telefoons leren van de manier waarop mensen hun iPhone gebruiken, om op die manier de accu op lange termijn te beheren. Zo zou er efficiënter met de accu omgegaan kunnen worden omdat het systeem bijvoorbeeld doorheeft dat het later op de dag waarschijnlijk intensiever gebruikt zal worden.

De telefoon haalt de informatie onder meer uit de manier waarop apps worden gebruikt, de verschillende sensoren, de locatie en de draadloze verbinding. Het systeem zou automatisch werken, zonder weten of tussenkomst van de gebruiker.

Apple schetst in de patentaanvraag een voorbeeldsituatie waarbij een iPhonegebruiker een digitale portemonnee gebruikt om een kop koffie te kopen. In samenwerking met een gps-verbinding zou de telefoon in zo'n geval 'begrijpen' dat de eigenaar van de telefoon het komend halfuur waarschijnlijk een kopje koffie aan het drinken is, en dat er een grote kans aanwezig is dat de telefoon gebruikt zal gaan worden om bijvoorbeeld het nieuws te lezen.

Door daar op in te spelen zouden de prestaties van de telefoon verbeteren ten koste van de accuduur, terwijl op momenten waarop de telefoon juist vrijwel niet wordt gebruikt, er extra kan worden ingezet op het besparen van energie.

Lees ook onze review van de iPhone 5S

Wat is er nieuw in iOS 7.1?