Google heeft gereageerd op de kritiek op zijn slimme bril Google Glass, door een lijst 'mythes' over de bril te publiceren.

In de lijst, die verscheen op de officiële Google+-pagina van Glass, stelt Google dat broodjes aap "verwarrend en verontrustend" kunnen zijn. "En als ze vaak genoeg worden herhaald, kunnen ze vervormen in iets dat lijkt op een feit."

In de lijst gaat Google onder meer in op de privacyzorgen rond de bril, die aan de voorkant een camera heeft. Het bedrijf maakt duidelijk dat Glass niet constant video opneemt en ook geen gezichtsherkenning toepast.

"Als een bedrijf een geheim spionage-apparaat wilde maken, zouden ze iets veel beters kunnen maken dan Glass!", schrijft Google. "Als iemand je stiekem wilde opnemen, zijn er veel betere camera's die je onopvallend op je gezicht kan dragen en die actief worden met een stemcommando of druk op de knop."

Afleidend

Google ontkent ook dat Glass afleidend is voor de drager. De bril zorgt er juist voor dat je tijdens belangrijke momenten niet naar een smartphone- of tabletscherm hoeft te kijken, aldus het bedrijf.

"Daarom is Glass standaard uit en gaat hij alleen aan als jij dat wil."

De zoekgigant reageert ook op het feit dat Glass op verschillende plekken in Amerika inmiddels is verboden. "Glass kan worden bevestigd aan een bril op sterkte, dus het is waarschijnlijk veiliger om ervoor te zorgen dat Glass wordt uitgeschakeld in plaats van erop te staan dat mensen blind rondstommelen in een kleedkamer."

Etiquette

Het is niet voor het eerst dat Google reageert op de maatschappelijke ophef die is ontstaan sinds de bril in 2012 voor het eerst werd getoond. Vorige maand zette het bedrijf een etiquettelijst online, die gebruikers van de bril instrueert hoe zij het apparaat op een verantwoorde manier kunnen gebruiken.

Het is nog onduidelijk wanneer Glass daadwerkelijk op de markt komt in de VS. Momenteel zijn er duizenden 'Glass Explorers' die het apparaat testen. Mogelijk maakt Google in juni meer bekend op zijn Google I/O-conferentie voor ontwikkelaars.

Bekijk de volledige lijst met mythes, en Googles antwoorden daarop

NUtech liep al drie maanden met de bril rond door Nederland. Lees hier onze ervaringen.