Microsoft gaat de voorwaarden om mail- en chatgesprekken van klanten in te zien aanscherpen.

Microsofts vice-president John Frank stelt tegenover The Verge dat, hoewel een rechterlijk bevel officieel niet nodig is, ook Microsoft niet zomaar in staat zou moeten zijn om zijn eigen maildienst te doorzoeken, met uitzondering van zeer 'uitzonderlijke gevallen'.

Het gaat dus om situaties waar Microsoft zijn eigen diensten doorzoekt. Voortaan zal het doorzoeken van mail- of chatgesprekken niet alleen worden goedgekeurd door een intern onderzoeksteam, maar ook door een juridisch team. Mocht dat team groen licht geven, wordt er ook nog een externe advocaat om zijn of haar mening gevraagd.

Daarnaast gaat Microsoft een tweejaarlijks rapport uitbrengen waarin het uit de doeken doet hoeveel accounts van klanten zijn doorzocht.

De stappen worden door Microsoft genomen nadat eerder deze week bekend werd dat het chatgesprekken van een oud-medewerker heeft ingezien, om bewijs te vinden dat de medewerker testversies van producten doorstuurde naar een blogger. De stappen zijn echter van toepassing op klanten van Microsoft, en niet op medewerkers van het bedrijf naar wie intern onderzoek wordt gedaan.

Bekijk wat er allemaal nieuw is in Windows 8.1

Microsoft in 2013: Surface voorspelt onzekere toekomst