Netflix pleit openlijk voor een sterke netneutraliteit, nadat netneutraliteit in Amerika teniet werd gedaan door een rechter en Netflix zich genoodzaakt zag om providers te betalen voor snelle verbindingen.

Netflix uit zijn zorgen in een blogpost.

De streamingdienst richt zich met name op de Amerikaanse markt, waar reeds is gebleken dat Netflix-kijkers steeds langzamere snelheden halen, waardoor er vaker en langer 'gebufferd' moet worden.

Met name Comcast lijkt erop gebrand te zijn om Netflix te laten betalen voor de grote hoeveelheden data die de dienst verstookt door het aanbod van films en tv-series. Om gebruikers toch een goede Netflix-ervaring te bieden, zag Netflix zich genoodzaakt om een deal te sluiten met Comcast.

Providers

Netflix maakt zich zorgen over de sterke positie van providers, omdat consumenten in Amerika vaak slechts kunnen kiezen uit een of twee providers. Het bedrijf is van mening dat providers, die abonnementen van 25 of 50mbps aanbieden, die snelheid ook waar moeten maken, ongeacht waar de data vandaan komt. 

Netflix spreekt tegen dat het providers klakkeloos met grote hoeveelheden data opzadelt. "Consumenten betalen veel geld voor een snelle internetverbinding en willen daar gebruik van maken door onder meer programma's op Netflix te bekijken."

De Amerikaanse streamingdienst hoopt dat providers beseffen dat het op de lange termijn negatief voor ze uit kan pakken. Voordat er echter een sterke netneutraliteitwet is, zal Netflix providers geld betalen om er voor te zorgen dat klanten een goede ervaring hebben.

Europa

In Nederland geldt er een sterke netneutraliteitwet, maar het Europees Parlement lijkt een minder sterke wet aan te hangen, waarin gespecialiseerde diensten met voorrang aangeboden mogen worden. Ziggo opperde begin maart nog het idee om Netflix extra te laten betalen.

In Nederland werd netneutraliteit in de wet verankerd nadat KPN had voorgesteld om internetdiensten, zoals internetbellen, te blokkeren tenzij klanten daar extra voor betaalden. Nog geen maand na dat voorstel werd netneutraliteit met een unanieme stemming in de Tweede Kamer opgenomen in de Telecomwet.

Het gevecht tegen datadiscriminatie: wat is netneutraliteit?