De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft tijdens een toespraak gezegd Twitter te willen verbannen. Inmiddels lijkt het erop dat Twitter ook daadwerkelijk is geblokkeerd in Turkije.

Op Twitter stromen de meldingen binnen dat het sociale medium niet of nauwelijks meer bereikbaar is in Turkije.

Erdogan kwam tot zijn uitspraak nadat er op Twitter gelinkt werd naar enkele audio-fragmenten. De fragmenten zouden een corruptieschandaal aan het licht brengen, maar zijn volgens Erdogan niet echt. Erdogan noemde Twitter eerder al een "vloek". 

In een persbericht van het ministerie van Algemene Zaken staat dat Twitter rechterlijke uitspraken in Turkije om "enkele links te verwijderen" negeert en dat er daardoor "niks anders opzit" dan Twitter blokkeren.

Turkse gebruikers van Twitter kunnen nog wel tweets versturen door middel van sms-berichten, laat de dienst weten.

Opspraak

Begin maart raakte de Turkse premier ook al in opspraak, toen hij zei dat Facebook en Youtube mogelijk geblokkeerd worden na de verkiezingen op 30 maart. Hij kwam later terug op die uitspraak, maar de strijd tegen de valse opnames zou voortduren. 

In februari werd er nog fel geprotesteerd tegen een aangenomen wet, die de overheid in staat stelt om websites offline te halen.

Tegenover het persbureau AFP zei Erdogan "het maakt mij niet uit wat de internationale gemeenschap ervan denkt. We zullen ze de kracht laten zien van de Turkse republiek."

Ongegrond

Een anonieme bron in de Turkse overheid laat aan persbureau Reuters weten dat er geen plannen zijn om ook andere sociale media te blokkeren. Een "probleem met het management van Twitter" zou ertoe hebben geleid dat die dienst specifiek is geblokkeerd.

Eurocommissaris Neelie Kroes liet via Twitter weten de blokkade in Turkije ''ongegrond, zinloos en laf" te vinden. ''De Turkse mensen en de internationale gemeenschap zullen dit zien als censuur. Dat is het ook." 

Ze kreeg bijval van haar collega-commissaris voor Uitbreiding, de Tsjech Štefan Füle die via de berichtendienst liet weten ''zeer bezorgd'' te zijn. Turkije is sinds 1999 kandidaat-lid van de Europese Unie. De officiële onderhandelingen over toetreding begonnen in 2005, maar raakten in het slop.