Airbnb haalt tussen de 400 en 500 miljoen dollar op van investeerders. Het bedrijf wordt gewaardeerd op zeker 10 miljard dollar (7,3 miljard euro).

Dat melden bronnen die bekend zijn met de investeringsronde tegenover de Wall Street Journal.

Op Airbnb kunnen particulieren hun huis voor korte tijd verhuren. In Amsterdam was gebruik van de site enige tijd verboden omdat particulieren zo zonder toestemming hotels zouden runnen. 

Inmiddels is het gebruik van Airbnb weer toegestaan, als gebruikers zich aan de regels van de gemeente houden. Er moet toeristenbelasting worden betaald en een huis mag maximaal twee maanden per jaar worden verhuurd.

Commissie

De waarde van Airbnb zou hoger worden ingeschat dan bekende hotelketens waarmee de site concurreert. Zo heeft de Amerikaanse keten Hyatt Hotels momenteel een beurswaarde van 8,4 miljard dollar en is Intercontinental Hotels, moederbedrijf van de Holiday Inn-keten, 8 miljard dollar waard.

Airbnb is inmiddels in bijna 200 landen actief. Er zijn ruim 500.000 kamers, appartementen en huizen beschikbaar. Op elke verhuur rekent de site een commissie van 6 tot 12 procent voor de huurder en 3 procent voor de verhuurder.

Het idee voor de site ontstond in 2007, toen twee ondernemers in San Fransisco besloten hun woonkamer te verhuren tijdens een conferentie, omdat ze zelf de huur van hun appartement niet meer konden betalen.

Bekijk de regels voor Airbnb-gebruik in Amsterdam