Het Frans-Italiaanse bedrijf Thales Alenia Space heeft de Stratobus ontworpen, een drone die als satelliet kan fungeren.

Het bedrijf doet de kruising tussen drone en satelliet uit de doeken in een filmpje.

De Stratobus heeft het uiterlijk van een zeppelin. De drone kan zelf naar 20 kilometer hoogte zweven en daar stationair blijven met behulp van twee propellers. Op 20 kilometer hoogte blijft het gevaarte ter grootte van een voetbalveld uit het vaarwater van vliegtuigen en satellieten.

Het idee is dat de Stratobus een goedkoop alternatief is voor satellieten en een aantal zaken zelfs beter uit zou kunnen voeren, zo blijkt uit de video. Zo kunnen er hogere resolutie foto's genomen worden, terwijl het door de geringe hoogte van 20km makkelijker is om te communiceren met de drone.

Het zweeflichaam is voorzien van zonnecellen en kan ronddraaien, zodat het altijd zonnelicht kan opvangen. De Stratobus kan 200 kilo aan gewicht meenemen en kan dienstdoen als tussenstation voor satellieten. De drone zou een jaar in de lucht kunnen blijven volgens het bedrijf, voor een levensduur van vijf jaar.

De vijf meest indrukwekkende drones