Volvo test in samenwerking met Zweedse en Noorse autoriteiten een systeem dat informatie over gladheid op de weg via een clouddienst doorgeeft aan andere weggebruikers.

De boordcomputer van testauto's van Volvo registreert automatisch wanneer er ijs op de weg ligt.

Het systeem legt de locatie van de gladheid vast en stuurt die informatie via een mobiel telefoonnetwerk naar een clouddienst. Auto's die in de buurt rijden krijgen vervolgens een waarschuwing. Hoe die waarschuwing wordt getoond, hangt af van de ernst van de gladheid.

Dezelfde informatie wordt ook doorgestuurd naar de wegbeheerder, die vervolgens bijvoorbeeld strooiwagens kan sturen. "De informatie kan veiligheid op de weg helpen verbeteren voor alle weggebruikers. Het zou ook het gebruik van zout kunnen verminderen als dat niet nodig is, om het milieu te besparen", aldus projectleider Erik Israelsson.

Vloot

Volvo test het systeem met 50 auto's. In de volgende winter wordt die vloot nog eens fors uitgebreid. Uiteindelijk moet het systeem bijdragen aan het doel van Volvo dat in 2020 niemand meer om het leven komt in een auto van de fabrikant.

De privacy van gebruikers wordt gewaarborgd door geen informatie mee te sturen die een specifieke auto kan identificeren, stelt Volvo. 

Volgens Israelsson is het systeem een van de eerste toepassingen van het uitwisselen van informatie tussen auto's. In de toekomst belooft hij dat dit flink zal worden uitgebreid. "Er zit veel potentie in dit gebied, onder meer op het gebied van veiliger verkeer, een comfortabelere rit en verbeterde verkeersdoorstroming."

Net als veel andere autofabrikanten test Volvo ook al zelfrijdende auto's. Rond het Zweedse Göteborg rijden de komende drie jaar honderd zelfrijdende Volvo's.

Lees ook: Volgend jaar ongetrainde Nederlanders in zelfrijdende auto