Een ex-Microsoft-medewerker is gearresteerd omdat hij onder andere een vroege Windows 8-versie naar een Franse blogger zou hebben gestuurd.

Dat meldt de Seattle Post-Intelligencer. De ex-Microsoft-medewerker, Alex Kibkalo, was een senior architect bij het bedrijf en hield zich bezig met de ontwikkeling van nieuwe Microsoft-producten. 

Kibkalo uploadde test-software van Microsoft, waaronder een vroege versie van Windows 8 Enterprise, naar een computer in Redmond, Washington en naar zijn eigen Skydrive-account. Hij zou boos zijn geweest op Microsoft over een slechte beoordeling tijdens zijn voortgangsgesprek.

Vervolgens stuurde Kibkalo de bestanden naar een Franse blogger, een bekende in de wereld van Microsoft-blogs. De blogger schreef artikelen over de software en voorzag de artikelen van screenshots.

De gelekte Windows-code zou hackers tevens in staat hebben gesteld om de beveiliging van Windows te omzeilen. Microsoft is van mening dat Kibkalo de Franse blogger aanmoedigde om de code te publiceren, zodat anderen de beveiliging van Microsoft-producten konden kraken.

Chatgesprek

Microsoft zou ook de online chatgesprekken tussen de ex-medewerker en Franse blogger hebben ingezien. De blogger heeft Kibkalo tijdens het gesprek nog gewaarschuwd dat het lekken van Windows 8 Enterprise "best illegaal" is. "Dat weet ik :)", zou Kibkalo hebben gereageerd.

Kibkalo werkte zeven jaar voor Microsoft en heeft het lekken van zowel test-software als belangrijke informatie inmiddels bevestigd. Hij wordt beschuldigd van het stelen van belangrijke handelsgeheimen.

Bekijk wat er allemaal nieuw is in Windows 8.1

Microsoft in 2013: Surface voorspelt onzekere toekomst