Telecomaanbieders in Nederland hebben de omzet uit mobiele dienstverlening (spraak, sms en dataverkeer) in 2013 verder zien krimpen.

De totale omzet kwam uit op 5,4 miljard euro, een daling van 6,7 procent vergeleken met 2012. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeker Telecompaper.

In de voorgaande twee jaren verschrompelde de omzet al met 4,5 en 3,8 procent. Telecompaper schrijft de krimp van het afgelopen jaar toe aan een dalende omzet uit spraakdiensten en een verdere afname van de inkomsten uit het sms-verkeer. Mobiele providers hebben al een tijd last van concurrentie met diensten als Whatsapp en Skype, vaak goedkopere alternatieven voor sms en 'normale' telefoongesprekken. 

In het vierde kwartaal van vorig jaar versnelde de omzetdaling, met 8,6 procent tot 1,3 miljard euro.

Verdere krimp

Volgens Telecompaper zagen de drie grote aanbieders in ons land hun inkomsten vorig jaar teruglopen. Bij KPN, de nummer 1, ging de omzet het hardst omlaag (min 7,7 procent). T-Mobile presteerde het minst slecht met een min van 5,5 procent. Vodafone, na KPN de grootste, behaalde 6,4 procent minder omzet in 2013.

De onderzoekers voorzien dat de totale mobiele telecommarkt dit jaar verder krimpt, met 4 procent tot 5,2 miljard euro.

Bekijk de ontwikkeling van sms, bellen en data sinds 2006