Streaming muziekdiensten zijn in 2013 voor het eerst goed geweest voor inkomsten van meer dan 1 miljard dollar. De omzet uit streamingdiensten steeg met 51 procent naar 1,11 miljard dollar (800 miljoen euro).

Dat heeft de internationale brancheorganisatie IFPI dinsdag bekendgemaakt.

Het aantal betalende klanten van streamingdiensten steeg met 40 procent naar ongeveer 28 miljoen. In totaal zijn er volgens IFPI nu zo'n 450 gelicentieerde streamingdiensten.

De digitale muziekmarkt groeide als geheel met 4,3 procent naar een omzet van 5,9 miljard dollar. Fysieke verkopen bevinden zich nog steeds in vrije val en vertonen een daling van 11,7 procent naar 7,7 miljard dollar.

Japan

De muziekindustrie als geheel kromp met 3,9 procent naar 15 miljard dollar, met name door problemen in de Japanse markt, die 16,7 procent minder waard werd in één jaar tijd. Als Japan niet wordt meegerekend bleef de wereldwijde muziekindustrie min of meer stabiel met een krimp van 0,1 procent.

De Europese markt groeide voor het eerst in 12 jaar, met 0,6 procent. Eerder werd al bekend dat de Nederlandse muziekindustrie zijn inkomsten uit streamingdiensten in 2013 ruim verdubbelde. Ook in Nederland groeide de omzet van de muziekindustrie voor het eerst in twaalf jaar.

IFPI zegt kansen te zien in opkomende markten. In Peru en Zuid-Afrika groeide de digitale muziekmarkt in 2013 met meer dan 100 procent. 

Lees meer over de groei van de Nederlandse muziekindustrie