Google gaat zelf Nexus-toestellen in Nederland verkopen. Dat gebeurt via de Nederlandse Play Store.

Dat heeft de zoekgigant laten weten. De verkoop start in de loop van dinsdag of woensdag. De Nexus 5 kost minstens 349 euro terwijl de Nexus 7 vanaf 229 euro beschikbaar is.

Nexus-toestellen zoals de Nexus 5-smartphone en Nexus 7-tablet worden door Google in samenwerking met fabrikanten als LG, Asus en Samsung gemaakt.

De producten komen doorgaans uit bij de lancering van een nieuwe versie van besturingssysteem Android en worden gezien als voorbeeld voor de rest van de markt. De Nexus-toestellen zijn doorgaans een stuk goedkoper dan andere high-end producten.

Prijs en beschikbaarheid

Tot nu toe liep de verkoop in Nederland via andere webwinkels en winkelketens. Google neemt de verkoop nu ook zelf op zich en biedt de toestellen aan via de Nederlandse Play Store. Het voordeel is dat de producten daar vaak goedkoper en veel eerder beschikbaar zijn.

Vooralsnog zal Google alleen de Nexus 5 en Nexus 7 verkopen. Later dit jaar worden nieuwe producten verwacht, waaronder in juni de Nexus 8-tablet.

Mogelijk worden later ook Google Play-varianten van populaire toestellen in Nederland verkocht. Zo verkopen Samsung en HTC een dergelijke versie van de Galaxy S4 en One. De telefoons hebben de normale specificaties, maar draaien op een 'kale' versie van Android zonder software en toevoegingen van de fabrikant zelf.

Ook kan Google op termijn de Chromecast, een hdmi-dongel om content van een telefoon, tablet of laptop op de tv te tonen, gaan verkopen via Google Play. Over een Nederlandse lancering van de Chromecast is echter nog niets bekend.

Films

Dinsdagochtend was er in de Nederlandse winkel van Google ondanks de aankondiging nog geen toestel te vinden. De pagina's zullen later op de dag online komen en dan worden ook de prijzen duidelijk.  Google maakte dinsdag ook bekend films te gaan aanbieden via de Nederlandse Google Play Store. Gebruikers kunnen films kopen en huren.

Review: Nexus 5 combineert lage prijs met kwaliteit

Review: Goedkope Nexus 7 van uitstekende kwaliteit