Jan Koum, ceo van Whatsapp, heeft gereageerd op de zorgen over veiligheid en privacy van gebruikers die volgde na de overname van de berichtendienst door Facebook.

"Er circuleert helaas veel onjuiste informatie over wat onze toekomstige samenwerking betekent voor de data en privacy van Whatsapp-gebruikers", schrijft Koum. "Ik wil dat graag rechtzetten."

Koum benadrukt dat Whatsapp zijn gebruikers nog nooit om hun naam of e-mailadres heeft gevraagd. "We weten niet wanner je jarig bent, we kennen je adres niet", schrijft de Whatsapp-ceo. "We weten niet waar je werkt, wat je liket, waar je op internet naar zoekt en we houden je gps-locatie niet bij."

Oekraïne

Ook benadrukt Koum dat dergelijke data in het verleden nooit door Whatsapp is verzameld, en het bedrijf niet van plan is dat in de toekomst wel te gaan doen. Hij verwijst ook naar zijn jeugd in Oekraïne, toen nog onderdeel van de Sovjet-Unie, waar privacy tijdens telefoongesprekken vaak onzeker was.

Koum hamert erop dat privacy "in het DNA" van Whatsapp zit, maar gaat niet in op de recente zorgen over kwetsbaarheden van de Android-versie van Whatsapp.

Android

Vorige week meldde Nederlandse IT-specialist Bas Bosschert dat het relatief eenvoudig is voor kwaadwillenden om ongezien de inhoud van Whatsap-berichten uit te lezen en naar zichzelf te versturen.

Afgelopen jaren waren er vaker zorgen over de beveiliging van Whatsapp. In februari meldden Duitse beveiligers nog een kwetsbaarheid die het mogelijk zou maken onderschepte berichten te ontsleutelen.

Instellingen

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) waarschuwde begin 2013 ook al voor privacyschending van Whatsapp, mede omdat sommige aspecten van de app in strijd zijn met het Nederlands privaatrecht.

Whatsapp heeft zijn apps voor Android en iOS de afgelopen week geüpdatet met nieuwe privacyinstellingen. Gebruikers kunnen nu instellen wie hun online-status en profielfoto kan zien, en wanneer zij het laatst online waren.

Review: Beveiligd mobiel verkeer met Silent Text en Phone

De zes beste alternatieven voor Whatsapp

Hoe is Whatsapp ontstaan en wie zijn de oprichters?