Healthbook, de gezondheids-app die waarschijnlijk met iOS 8 geïntroduceerd zal worden, gaat onder meer slaappatronen, bloeddruk en het bloedsuikerniveau meten. 

Dat meldt 9to5Macop basis van diverse ingewijden. De site kan geen screenshots laten zien, maar laat wel impressies zien op basis van screenshots.

De app zal veel lijken op Passbook, Apples app waar tickets in kunnen worden opgeslagen. De diverse secties worden weergegeven op verschillende kaarten, ieder met een eigen kleur. De volgorde van de kaarten kan door de gebruiker worden aangepast.

De meest voor de hand liggende secties zijn de kaarten voor activiteit, voeding en gewicht, waar de eerstgenoemde kaart veel weg heeft van fitnessapps zoals bijvoorbeeld Runkeeper.

Bloedwaarden

Meer opvallende functies zijn het bijhouden van de vochtniveaus in het lichaam van de gebruiker, het meten van de bloeddruk en het meten van de bloedwaarden. Specifieke details over het meten van bloedwaarden ontbreken nog, maar zouden volgens de site diverse waarden kunnen weergeven die doorgaans door zorgmedewerkers kunnen worden gegeven. 

Healthbook houdt bovendien bij hoeveel zuurstof het bloed van de gebruiker bevat, dat iets zegt over de kwaliteit van het ademhalen. Apple nam eerder dit jaar Nancy Dougherty van Sano Intelligence aan, een bedrijf dat zich specialiseert  in het analyseren van bloed zonder daarbij het lichaam in te gaan met bijvoorbeeld een naald. 

Gezondheidskaart

Ten slotte lijkt de app te beschikken over een 'gezondheidskaart', een soort overzicht van de essentiële informatie over de gebruiker van de telefoon, zoals het bloedtype, donorstatus, geboortegegevens en een medisch contactpersoon. Het is aannemelijk dat deze informatie bereikbaar zal zijn vanuit het lock-screen van de iPhone.

Hoewel hiermee meer duidelijk wordt over wat en hoe Healthbook kan bijhouden, is het nog niet helemaal duidelijk waar die data precies vandaan komt. Een aantal gegevens zouden van de telefoon zelf kunnen komen; de iPhone 5s beschikt bijvoorbeeld over een stappenteller. Voor sensoren die bijvoorbeeld bloedwaarden kunnen bijhouden, ligt het voor de hand dat daar een nog uit te komen apparaat zoals de iWatch bij zal helpen.

Alles wat je moet weten over de iWatch

Bekijk alle berichten over de iPhone 6