Twitter-ceo Dick Costolo bezoekt deze week voor het eerst China. Het sociale netwerk is in dat land niet beschikbaar, door een blokkade van de Chinese overheid.

De honderden miljoenen internetgebruikers van China kunnen al sinds 2009 niet op Twitter. In plaats daarvan gebruiken zij lokale varianten als Sina Weibo, die hevig worden gecensureerd.

Costolo zal onder meer bestuurders van de vrijhandelszone in Shanghai ontmoeten, meldt Reuters. Volgens een eerder gerucht zouden internetblokkades in die zone helemaal worden opgeheven, maar dat werd later ontkend.

Om in China actief te zijn moeten bedrijven een licentie krijgen van de Chinese overheid. Dat houdt ook in dat ze zich aan de lokale censuurregels moeten houden. Twitter heeft altijd ontkend dat het bedrijf hier interesse in heeft.

Twitter wil tegenover Reuters niet prijsgeven wat Costolo zal bespreken met Chinese officials. "Dick bezoekt China omdat hij meer wil leren over de Chinese cultuur en de bruisende technologiesector van het land", aldus een woordvoerder.