Telefoonfabrikant Motorola mocht als dochterbedrijf van Google niet direct samenwerken met het ontwikkelaarsteam van Android.

Dat schrijft The Information op basis van anonieme bronnen.

Motorola wilde graag samenwerken met de makers van Android om een zo 'echte' Google-telefoon te bouwen. Het toenmalge dochterbedrijf van Google wilde onder meer op het gebied van spraakherkennig de hardware en software beter op elkaar afstemmen, zo meldt The Information.

Google-ceo Larry Page verbood een dergelijke samenwerking echter. Page zou bang zijn om andere telefoonfabrikanten af te schrikken met een te nauwe samenwerking tussen Motorola en Android. Een groot marketingbudget zou ook zijn geweigerd door de Google-topman.

Motorola mocht wel samenwerken met de teams van Google+ en Youtube, maar de medewerkers van die teams zouden niet erg enthousiast zijn. Motorola zou een te kleinschalig project zijn.

Patenten

Google nam de telefoondivisie van Motorola in 2011 over voor 12,5 miljard dollar, maar verkocht het bedrijf dit jaar alweer door aan Lenovo, voor 'slechts' 2,91 miljard dollar. De zoekgigant gaf bij de overname in 2011 al aan dat de patenten het belangrijkste onderdeel van de overname waren. Daarmee zou Google Android beschermen tegen rechtszaken van concurrenten.

Als dochterbedrijf van Google bracht Motorola de Moto G en de Moto X uit. De Moto X is vanaf volgende week ook beschikbaar in Nederland.

Lees onze review van de Moto G

Waarom verkoopt Google Motorola aan Lenovo?