Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is bezorgd over de beveiliging van gegevens van burgers door gemeenten. Extra reden tot zorg is het binnenkort verouderde Windows XP, dat veel gemeenten nog gebruiken.

Dat zegt vice-voorzitter Wilbert Tomesen van het CBP zaterdag in de Volkskrant. Hij vindt dat gemeenten veel te lichtzinnig omspringen met de beveiliging van privacygevoelige gegevens.

Uit een rondgang van NU.nl blijkt dat bijna twee op de vijf gemeenten in Nederland vanaf april op computers met Windows XP werken. Deze versie van Windows krijgt vanaf 8 april 2014 geen beveiligingsupdates meer, waardoor het gevoelig is voor onder meer malware.

"Het is een reden van zorg dat zoveel gemeenten gevoelige gegevens bewaren op apparatuur die aan hun end of life zijn", aldus Tomesen in de Volkskrant. "Het einde van XP is al jaren geleden aangekondigd."

Enkele grote gemeenten als Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Tilburg zijn voor april nog niet volledig overgestapt op een recente versie van Windows. Amsterdam verwacht zelfs pas in 2015 van Windows XP af te zijn.

Waarom is XP nog zo populair en wat is het gevaar precies?

Bekijk de totale lijst met het aantal pc's per gemeenten