De illegale videostreamingdienst Popcorn Time, waarmee gebruikers via het torrent-protocol films in hoge kwaliteit kunnen streamen, sluit zijn deuren.

Dat meldt Popcorn Time op zijn website. Eerder haalde opslagdienst Mega van Kim Dotcom het programma van de servers na een vermeende klacht van de Amerikaanse waakhond voor de fimindustrie (MPAA).

Popcorn Time geeft gebruikers de mogelijkheid om naar films te zoeken en deze in hoge kwaliteit te streamen. De films worden gedownload via het torrent-protocol, waarbij de gebruiker de film zowel downloadt als uploadt terwijl de video wordt afgespeeld. 

Bij het downloaden van torrents moet normaliter worden gewacht tot het gehele bestand op de harde schijf staat.

Discussie

"Popcorn Time als project is legaal. We hebben het vier keer gecheckt", aldus de makers van de videostreamingdienst. In Nederland is downloaden legaal, maar uploaden niet. Gebruikers van Popcorn Time uploaden echter ook de content die zij bekijken.

"We hebben geleerd dat het veel geld kost om tegen de oude filmidustrie te knokken", schrijven de makers op de website. "Daarnaast willen wij niet het middelpunt van de piraterijdiscussie worden, met alle juridische dreigementen en de schaduwzijde van het auteursrecht tot gevolg."

Piraterij

"Piraterij is niet het probleem. Het probleem ligt bij het ontbreken van goede diensten. Het is een probleem gecreëerd door een industrie die innovatie portretteert als een bedreiging voor hun antieke recept, om zo geld te blijven verdienen."

De mensen achter Popcorn Time melden dat hun experiment is geslaagd: "We hebben laten zien dat mensen boetes en zelfs rechtszaken riskeren om op een gemakkelijke manier een recente film te bekijken."

Welke videodiensten worden al gebruikt door Nederlanders?