Adresgegevens en telefoonnummers van tienduizenden klanten van telecombedrijf Vodafone zijn onbedoeld gepubliceerd in de papieren en elektronische telefoongids en opgenomen in de bestanden van nummerinformatiediensten.

De eind januari ontdekte blunder is het gevolg van technisch en menselijk falen, schrijft Vodafone-ceo Rob Shuter vrijdag op het blog van de provider. Daardoor zijn de gegevens van klanten die het niet wilden wel doorgegeven aan gids en nummerinformatiediensten en omgekeerd.

Zo werden namen en nummers van klanten die niet in de telefoongids wilden komen openbaar, terwijl de namen en nummers van klanten die met publicatie instemden niet in nummerinformatiediensten werden opgenomen.

Het gaat volgens Vodafone in totaal om ruim 91.000 particuliere en kleinzakelijke klanten, van wie het merendeel onbedoeld is opgenomen in gidsen en bestanden.

Ander telefoonnummer

Hun gegevens zijn inmiddels verwijderd bij de digitale telefoongids en de nummerinformatiediensten zoals 1888. In de papieren gids kunnen nog wel gegevens staan van circa 30.000 klanten die dat niet willen.

"Dat had niet mogen gebeuren", schrijft Shuter. "Hoewel de fout inmiddels is hersteld, hebben we  het vertrouwen van klanten beschaamd. Dat vind ik heel erg." Het bedrijf heeft de getroffen klanten vrijdagmiddag zo veel mogelijk per sms geïnformeerd. Zij krijgen ook een persoonlijke brief met uitleg.

Op verzoek krijgen zij gratis een ander telefoonnummer. Het telecombedrijf belooft ''een goede oplossing'' in het geval klanten door de fout in problemen zijn gekomen. Of dat ook financiële compensatie kan zijn, valt in dit stadium volgens een woordvoerder nog niet te zeggen.

De betreffende klanten zijn tussen december 2012 en januari 2014 aangesloten via een nieuw administratiesysteem. Dat systeem registreert automatisch welke klant zijn gegevens wil publiceren. Dat gebeurt alleen als hij dat zelf actief aangeeft. 

Wie dat niet doet, komt niet terecht in gids of bij nummerinformatiediensten. Het systeem deed echter precies het omgekeerde. Medewerkers van Vodafone hadden dit te laat in de gaten, ondanks een aantal individuele klachten dat was binnengekomen.

KPN wil af van telefoongids en nummerdienst