Microsoft was ook bereid Whatsapp over te nemen, net als Google. Dat zegt Microsoft-oprichter Bill Gates. De berichtendienst werd vorige maand door Facebook overgemomen voor 19 miljard dollar.

Bill Gates gaat in een interview met Rolling Stone in op de overname van Whatsapp.

"Microsoft was ook bereid [Whatsapp] te kopen", aldus Gates. "Ik weet niet of dat ook voor 19 miljard dollar was, maar het bedrijf is extreem waardevol." De Microsoft-oprichter noemt de prijs wel hoger dan verwacht.

Gates prijst in het interview de agressiviteit waarmee Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zijn bedrijf verdedigt. "Mark Zuckerberg wil dat Facebook de 'next Facebook' is, en heeft de geloofwaardigheid om 19 miljard te steken in een bedrijf zonder verdienmodel", aldus Gates.

Harvard

Gates ziet gelijkenissen tussen Zuckerberg en hemzelf. Beiden maakten hun studie aan het prestigieuze Harvard niet af en beiden hebben volgens Gates een dwarse benadering van software.

"Hij is meer een product manager dan ik was", zegt Gates. "Ik was meer de programmeur. Maar dat maakt weinig verschil. Ik begon met de systeemarchitectuur, Mark start met producten en Steve Jobs begon vanuit de esthetiek."

Snowden

In het interview wordt ook klokkenluider Edward Snowden aangehaald, in de technologie-sector vaak omschreven als held. Gates ziet dat niet zo.

"Hij heeft de wet overtreden, dus ik zou hem zeker niet als held omschrijven", aldus Gates over de klokkenluider. Gates had liever gezien dat Snowden in zijn land was gebleven en beter had gelet op welke stukken hij uitlekte. "Bij mij zul je weinig bewondering vinden", zegt Gates.

Het debat over online privacy moet volgens Gates veel algemener worden gevoerd. De Microsoft-oprichter zegt dat niemand erbij gebaat is wanneer de precieze details van afluistertechnieken openlijk worden besproken.

Waarom betaalt Facebook 19 miljard dollar voor Whatsapp?

Bill Gates weer rijkste man ter wereld