Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Plant-e

Zaandam krijgt energieopwekkende planten

De gemeente Zaandam gaat elektriciteit genereren uit levende planten. De planten moeten straatverlichting en een een oplaadpunt voor mobiele telefoons gaan voorzien van elektriciteit.
Door NU.nl/Thomas Moerman

De bomen zijn woensdag, op Nationale Boomfeestdag, besteld door het Ministerie voor Binnenlandse Zaken bij Plant-e, dat onderdeel is van Wageningen University.

Onder invloed van zonlicht maken planten organische verbindingen aan. Een deel daarvan gebruikt de plant om te groeien, terwijl een ander deel wordt uitgescheiden via de wortels. Van dat laatste maakt Plant-e gebruik. Aan de wortels groeien van nature voorkomende bacteriën die deze verbindingen afbreken. Daarbij ontstaan elektronen, die Plant-e kan 'oogsten'.

De elektriciteit die wordt opgewekt heeft een laag voltage en is daardoor niet gevaarlijk voor mens of dier. Wel is de stroom direct te gebruiken voor het opladen van mobieltjes en laptops en voor led-verlichting.

Plant-e wordt nog doorontwikkeld. Uiteindelijk moet het volgens het bedrijf mogelijk worden om met een opstelling honderd vierkante meter een gemiddeld huishouden van stroom te voorzien. 

De technologie van Plant-e moet binnenkort ook op de markt verschijnen. Het systeem dat in Zaandam zal verschijnen kost 80.000 euro. 


Lees meer over:

Zaandam

Aanbevolen artikelen