Tim Berners-Lee, de uitvinder van het wereldwijde web, pleit voor een online 'Magna Carta' die de onafhankelijkheid van het internet en de rechten van gebruikers wereldwijd beschermt.

Dat meldt The Guardian.

Berners-Lee deed de oproep precies vijfentwintig jaar nadat hij het eerste voorstel presenteerde voor wat uiteindelijk het wereldwijde web werd. "We hebben een globale grondwet nodig, een bill of rights", aldus de wetenschapper.

Door toenemende aanvallen van overheden en invloed van bedrijven zijn volgens Berners-Lee regels nodig om het internet als "open, neutraal" systeem te beschermen.

Web We Want

De oproep van Lee is deel van het initiatief Web We Want, waarin inwoners van alle landen wordt opgeroepen een digitale grondwet op te stellen voor elk land. Berners-Lee hoopt dat overheden, bedrijven en publieke instellingen die publiekelijk opgestelde online grondwetten vervolgens zullen steunen.

"Als we geen open, neutraal internet hebben waarbij we ons geen zorgen hoeven maken wat er aan de achterdeur gebeurt, kunnen we ook geen open overheid, fatsoenlijke democratie, goede gezondheidszorg, diversiteit of cultuur hebben", zei Berners-Lee.

Snowden

De internet-pionier spreekt zich al langer uit voor een open, neutraal internet waarbij de gebruiker centraal staat. Eind vorig jaar riep Berners-Lee op tot een volledig en eerlijk debat over internet-spionage. Ook prees hij klokkenluider Edward Snowden, die volgens Berners-Lee een "belangrijk onderdeel in het beschermen van het open web" is.

"Ik wil dit vijfentwintigjarig jubileum gebruiken om voor ons allemaal het web terug in eigen hand te nemen, en duidelijk te maken wat we de volgende vijfentwintig jaar van het web willen", aldus Berners-Lee.

Berners-Lee legde als wetenschapper bij CERN vijfentwintig jaar geleden de eerste stenen van het wereldwijde web zoals we dat vandaag de dag kennen. Hij ontwikkelde de eerste webbrowser, eerste webserver en eerste website. CERN stelde de technologie achter het wereldwijde web in 1993 gratis beschikbaar.

Vijf mensen zonder wie het internet niet zou hebben bestaan

Nederland internetland: 25 jaar online