Neil Young heeft dinsdag zijn nieuwe digitale muziekspeler PonoPlayer gelanceerd via de crowdfundingsite Kickstarter. 

Tientallen muzikanten hebben hun steun uitgesproken voor de speler met hoge kwaliteit digitale muziek. Ook werd binnen de eerste dag het doel van 800.000 dollar opgehaald.

Onder anderen Eddie Vedder, Jack White, Elton John, Norah Jones en Bruce Springsteen zijn te zien in een video op de website, waarmee de PonoPlayer wordt geïntroduceerd.

Neil Young zegt met de speler en bijbehorende digitale muziekwinkel PonoMusic de muziek te willen redden. "Het is een beweging om het hart van muziek te laten blijven kloppen", schrijft hij op de site. "PonoMusic wil het gevoel, de geest en de emotie die artiesten in de originele studio-opnames stoppen behouden."

Emotionele impact

De digitale muziekbestanden op de PonoPlayer zullen zo'n dertig keer meer informatie bevatten dan op een mp3-speler. In plaats van de 256 kbps van mp3-bestanden zal de PonoPlayer bestanden met een bitrate van 1411 tot 9216 kbps kunnen afspelen.

"Om muziek makkelijker te downloaden en draagbaarder te maken hebben we de emotionele impact die muziek van betere kwaliteit kan hebben opgeofferd. Maar je hoeft niet langer te kiezen tussen kwaliteit en gemak, je kan nu allebei hebben. Dat is het fundamentele idee achter PonoMusic."

Drie jaar

Young is met een team drie jaar bezig geweest de PonoPlayer te ontwikkelen. Met de Kickstarter-campagne wilde hij geld ophalen voor wat laatste verbeteringen en testexemplaren. Donateurs krijgen beloningen variërend van een exclusief diner met Neil Young tot gesigneerde PonoPlayers of een t-shirt.

De tien leukste Kickstarters aller tijden

Kickstarter-projecten halen 1 miljard dollar op