Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Led

Wetenschappers maken dunst mogelijke led-lampjes

Amerikaanse wetenschappers hebben led-lampjes met een dikte van drie atomen gemaakt. Dunner is volgens de wetenschappers niet mogelijk.
Door NU.nl/Floris Poort

De flinterdunne leds zijn ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit van Washington, schrijft Phys.

Leds worden onder meer gebruikt als verlichting van led-tv's, in oled-tv's produceren ze ook de kleuren. Omdat leds steeds dunner geproduceerd kunnen worden, zijn steeds dunnere en bovendien gebogen oled-schermen mogelijk.

Tweedimensionaal

Ondanks dat de leds een dikte van een luttele drie atomen hebben, zijn ze wel mechanisch sterk. "Dit soort dunne en vouwbare led-schermen zijn kritiek voor toekomstige mobiele apparaten en geïntegreerde apparaten", aldus Xiaodong Xu, een van de onderzoekers.

"De leds zijn tienduizend keer dunner dan een haar, toch kan de lichtproductie door standaard meetapparatuur worden opgepikt", zegt Jason Ross, een andere onderzoeker. De leds zijn zelfs zo dun dat ze niet eens als driedimensionaal object kunnen worden beschouwd.

Het dunne formaat van de leds maakt kleinere technologie mogelijk. "Dit is een gigantische stap in het verkleinen van de technologie en omdat het een halfgeleider is, kun je er bijna alles mee doen wat je ook met driedimensionale halfgeleiders kan."

Aanbevolen artikelen