Beveiligingsonderzoekers vonden deze week de Dendroid-toolkit, een stuk software dat het voor kwaadwillenden makkelijk zou maken Android-toestellen over te nemen.

Beveiligingsbedrijf Lookout waarschuwt voor voor de zogenoemde Dendroid-toolkit. Het bedrijf spreekt van een poging de verspreiding van Android-malware te automatiseren.

Met de software kunnen kwaadwillenden Android-apps op zo'n manier ombouwen dat die de camera van smartphones en tablets kunnen overnemen en video- en audio-opnames kunnen maken.

Onzichtbaar

Ook zou de malware telefoongesprekken kunnen opnemen, ongemerkt sms'jes kunnen versturen, onderscheppen en blokkeren en kan een kwaadwillende bij de foto's op het toestel van de gebruiker. Ook kan een chatvenster worden geopend, om een slachtoffer aan te kunnen spreken.

Bovendien zou Dendroid zich op zo'n manier kunnen verstoppen dat de malware door de Play Store niet te detecteren is. Google past verschillende automatische malware-detecties toe, Dendroid zou voor die programma's onzichtbaar zijn.

De maker belooft dat zijn malware blijvend onzichtbaar is, en verkoopt de toolkit online voor een bedrag van 300 dollar, dat betaald kan worden in valuta als bitcoin.

Lookout raadt Android-gebruikers aan het installeren van apps van onbekende bron uit te schakelen. Ook een malware-blocker zou volgens het beveiligingsbedrijf helpen.

Mobiele virusscanner voor je smartphone: is het nodig?

Malware in een Android-app: Zo makkelijk is het