Dinsdag 16 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Ziggo

Ziggo wil dat Netflix betaalt voor gegarandeerde netwerktoegang

Ziggo wil bedrijven als Netflix, maar ook alarmcentrales en de medische zorg de mogelijkheid geven bij te betalen voor 'gegarandeerde netwerkkwaliteit'.
Door NU.nl/Floris Poort

Dat zegt Ziggo-topman René Obermann in een interview met NRC. Obermann is sinds eind vorig jaar ceo van het bedrijf, maar vertrekt binnenkort als de overname van Ziggo door UPC rond is.

Obermann vertelt Ziggo aan een internetplatform werkt dat bedrijven en diensten 'toegang op maat' levert. Diensten als Netflix, maar ook alarmcentrales en de medische zorg zouden Ziggo kunnen betalen voor 'de juiste snelheid, met de minimale vertraging'.

Het moet een open platform worden, aldus Obermann. Zowel grote als kleine partijen zouden toegang tot de extra zekerheid en snelheid van de internetverbinding hebben. Ziggo zou zich volgens Obermann niet gaan bemoeien met wat er over dat internetplatform wordt doorgegeven.

Netneutraliteit

Of een dergelijke regeling in strijd zou zijn met de huidige Nederlandse wetgeving omtrent netneutraliteit is niet duidelijk. Die wet stelt dat providers alle soorten internetverkeer hetzelfde moeten behandelen.

Het Europees Parlement stemt binnenkort over een overkoepelende Europese wetgeving voor netneutraliteit. Dat voorstel bevat wel mogelijkheden voor een constructie zoals Ziggo beschrijft, waarbij bedrijven bijvoorbeeld gegarandeerde snelheid en verbinding kunnen kopen.

Of die Europese regels ooks in Nederland gaan gelden is nog niet zeker. Een meerderheid van de Tweede Kamer pleitte vorig jaar in een motie al voor behoud van de huidige Nederlandse netneutraliteit.

Privacy

In het interview pleit Obermann voor een Europees internet, waarbij datastromen niet zonder goede reden via servers buiten Europa verloopt.

"Geef me één reden waarom data die tussen Utrecht en Amsterdam verstuurd wordt, via Amerikaanse, Russische of Chinese servers kan reizen om daar afgetapt te worden", vraagt Obermann zich af. "We kunnen dat verkeer met wat kleine technische aanpassingen daadwerkelijk binnen Europa houden – een soort Schengen-internet."

Voor het slagen van zo'n plan zijn wel nieuwe Europese afspraken nodig, vindt Obermann. Er moet tussen de Europese landen wederzijds vertrouwen zijn dat de datastromen binnen de EU niet zomaar worden ingezien.

Grotere bedrijven

Ook wijst Obermann op de noodzaak voor grotere internetbedrijven die in heel Europa opereren. "Onze wetgevers moeten niet zo kortzichtig zijn te denken dat we in de gefragmenteerde Europese markt, met honderden kleine netwerkproviders, op kunnen boksen tegen zulke grote partijen", aldus Obermann.

Europa moet volgens Obermann nieuwe regels voor overname en concurrentie moeten maken. In het interview wijst Obermann ook nog op de komst van een eigen telefoon-app. Die zal via het internetplatform voor toegang op maat werken.


Lees meer over:
netneutraliteitZiggo

Aanbevolen artikelen