Paul Ceglia, de New Yorkse zakenman die beweert recht te hebben op de helft van Facebook, wordt vervolgd op verdenking van fraude. Ceglia zou onder meer e-mails en een contract hebben vervalst.

Ceglia werd in 2012 aangeklaagd wegens fraude, omdat hij in zijn rechtzaak tegen Facebook vervalste e-mails en documenten zou hebben gebruikt.

De 40-jarige zakenman vroeg de rechter de aanklacht te verwerpen; volgens zijn advocaat kan Ceglia in een civiele rechtzaak niet worden vervolgd voor de genoemde misdaden. Bovendien zou het gebruiken van nepdocumenten volgens zijn advocaat niet onder fraude vallen. Dat argument werd vrijdag echter door de rechter verworpen, meldt Reuters.

Ceglia beweert dat hij in 2003, vlak voor de oprichting van Facebook, een contract heeft gesloten met Mark Zuckerberg, oprichter van de netwerksite.

In dat contract zou zijn opgenomen dat Ceglia een website zou ontwikkelen voor Zuckerberg. Deze website is volgens Ceglia later uitgegroeid tot het huidige Facebook. Voor duizend dollar (bijna 800 euro) en een aandeel van 50 procent in de uiteindelijke website zou Ceglia TheFacebook.com ontworpen en ontwikkeld hebben. Volgens Facbeook is de aanklacht van Ceglia gebaseerd op een ''vervalst document en verzonnen bewijs.''

Lees ook: 5 dingen die je moet weten over Facebook