Nadat consternatie ontstond over een man die door weekblad Newsweek werd aangewezen als uitvinder van de bitcoin, is een account van de mysterieuze Satoshi Nakamoto opnieuw actief geworden.

Dorian Nakamoto, de man die donderdag plotseling bekendheid verwierf nadat Newsweek hem aanwees als het brein achter de digitale valuta, heeft ontkend betrokken te zijn geweest bij het project.

De uitvinder van de bitcoin publiceerde zijn plannen voor de valuta online onder de naam Satoshi Nakamoto. Dat is de geboortenaam van Dorian Nakamoto en was aanleiding voor het tijdschrift om hem te onderzoeken en zijn familie te interviewen.

Op een forum van de P2P Foundation heeft een account van Satoshi Nakamoto vrijdag geschreven: "Ik ben niet Dorian Nakamoto." De eigenaar van die website zegt tegen de Wall Street Journal dat het bericht afkomstig is van hetzelfde e-mailadres als eerdere berichten van Nakamoto. Hij was in 2009 voor het laatst actief op het forum.

De bitcoin-uitvinder was sinds 2011 helemaal niet meer actief op internet. Het is nog niemand gelukt om met zekerheid vast te stellen wie de bitcoin heeft bedacht.

De journaliste die voor Newsweek schreef over Dorian Nakamoto schreef, zegt tegen de Amerikaanse nieuwszender CBS achter haar verhaal te staan. Nakamoto zei tegen haar dat hij "niet meer betrokken was" bij bitcoin. Later zei hij echter pas enkele weken te weten wat een bitcoin überhaupt is.

Lees meer over het ontstaan van bitcoin en uitvinder Satoshi Nakamoto

Bitcoin: de gevaren en alternatieven