De Nederlandse overheid heeft jarenlang onrechtmatig gehandeld door de thuiskopieheffing die aan blanco cd's en dvd's wordt toegevoegd, niet naar harddisks en video- en audiospelers uit te breiden.

Dat oordeelt de Hoge Raad vrijdag, waardoor stichting Norma in het gelijk wordt gesteld. De organisatie, die rechten geeft aan uitvoerende kunstenaars, was in 2007 al naar de rechter gestapt vanwege de zaak.

De thuiskopieheffing is al jaren van toepassing op lege cd's en dvd's. Met de heffing, die de prijs van lege cd's en dvd's verhoogt, worden rechthebbenden gecompenseerd voor hun misgelopen inkomsten.

De afgelopen jaren is het kopiëren van cd's en dvd's echter grotendeels vervangen door het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal op harddisks en video- en audiospelers. Vanaf 1 januari 2013 werd de thuiskopieheffing ook aan deze apparaten toegevoegd.

Miljoenen

Volgens Norma is de thuiskopieheffing op harddisks en video- en audiospelers veel te laat toegevoegd. "Hierdoor liepen musici en acteurs miljoenen euro's mis", meldt Norma.

De Hoge Raad oordeelt nadat de Nederlandse overheid na een eerdere uitspraak in cassatie ging. Volgens de rechtbank is er jarenlang onrechtmatig gehandeld door de thuiskopieheffing niet uit te breiden.

Rechthebbenden kunnen alsnog een schadevergoeding van de Nederlandse overheid krijgen. De hoogte hiervan wordt volgens Wisso Wissing, directeur van Norma, binnen een half jaar vastgesteld.

Schikking

Norma schat de schade op miljoenen euro's. Aangezien de staat nu 'alles verloren heeft wat er te verliezen valt' is Norma ook bereid te praten over een schikking, laat Wissing weten. 

Over de hoogte van de huidige thuiskopieheffing wordt een aparte procedure gevoerd door fabrikanten en importeurs. "Maar geen heffing is in ieder geval geen optie meer door deze uitspraak", licht Norma-advocaat Douwe Linders toe. 

Hoe hoog is de thuiskopieheffing op verschillende apparaten?