De door Newsweek aangewezen uitvinder van bitcoin ontkent iets te maken te hebben met de digitale valuta. 

Dat meldt persbureau AP in de nacht van donderdag op vrijdag. 

In een interview met het persbureau heeft de 64-jarige Dorian S. Nakamoto uit Californië gezegd dat hij nog nooit van bitcoin had gehoord totdat zijn zoon vertelde drie weken geleden te zijn benaderd door een verslaggever.

Nakamoto erkent dat veel details uit de publicatie van Newsweek correct zijn, zoals zijn vroegere werk voor de nationale veiligheid. De Japanse Amerikaan bestrijdt echter ten zeerste het 'gezicht achter bitcoin' te zijn. Zijn uitspraken tegenover Newsweek zouden op een misverstand berusten. 

Tegenover Newsweek zei Nakamoto eerder over bitcoin: "Daar ben ik niet langer bij betrokken en ik kan het niet bespreken. Het is nu aan andere mensen, zij hebben nu de leiding. Ik heb er geen band meer mee." De 64-jarige man uit Californië wilde echter niet verder uitwijden over zijn betrokkenheid.

Newsweek sprak tevens de familie van Nakamoto, die de betrokkenheid van Nakamoto goed mogelijk achtte, maar niet kon bevestigen.

Pseudoniem

Nakamoto uit Californië heeft gedeeltelijk dezelfde naam als de mysterieuze uitvinder 'Satoshi Nakamoto'. De naam 'Satoshi Nakamoto' is mogelijk een pseudoniem voor de persoon of personen verantwoordelijk voor de in 2009 opgerichte bitcoin.

De werkelijke identiteit van 'Satoshi Nakamoto', waar veel over wordt gespeculeerd, blijft onbekend. In 2008 publiceerde Nakamoto een paper waarin de bitcoin werd voorgesteld. Hij was tot 2011 actief in de bitcoingemeenschap, totdat hij plotseling verdween.

Omdat bitcoin-transacties te volgen zijn, is duidelijk dat de oprichter van de valuta nog voor honderden miljoenen aan bitcoins in bezit heeft. 

Lees meer over het ontstaan van bitcoin en uitvinder Satoshi Nakamoto

Bitcoin: de gevaren en alternatieven