De groei van de tabletmarkt neemt in 2014 af, voorspelt IDC. De marktanalist verwacht in 2014 een groei van 19,4 procent, ten opzichte van 51,6 procent vorig jaar. 

IDC noemt een aantal redenen voor de afname in groei. Zo is het aantal nieuwe tablets afgenomen en raakt de markt verzadigd; veel mensen hebben al een tablet waardoor er vaak niet een tablet voor de eerste keer wordt aangeschaft, maar een oude wordt vervangen. 

De afgelopen jaren is de gemiddelde prijs van tablets snel afgenomen, maar ook die ontwikkeling remt af. In 2012 zakte de prijs met 18,3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, in 2013 14,6 procent. In 2014 zal de gemiddelde prijs met slechts 3,6 procent dalen, zo wordt voorspeld. Dat wijt IDC aan een afnemende behoefte aan budgettablets; consumenten kiezen vaker voor kwalitatief betere apparaten die langer meegaan, maar ook duurder zijn.

Windows

Volgens de marktanalist zal het besturingssysteem de komende tijd bepalend zijn in de tabletkeuze van consumenten Daar ligt een rol voor Microsoft Windows weggelegd: "Hoewel Android- en iOS-apparaten dominant zullen blijven, verwachten we dat op Windows gebaseerde apparaten meer dan een kwart van de markt zullen grijpen", zo stelt een analist van IDC.

Vooral de hybride apparaten, die gebruikt kunnen worden als zowel een Windows-laptop als -tablet, worden als voordeel gezien.

De voorspellingen sluiten aan bij eerdere conclusies van de marktanalist, gebaseerd op verkoopcijfers van 2013. 

De beste tablets van 2013