De uitvinder van bitcoin heeft niet het pseudoniem Satoshi Nakamoto, maar hij heet echt zo. De 64-jarige Japanse Amerikaan woont in Californië.

Dat claimt weekblad Newsweek donderdag na een maandenlang onderzoek naar de uitvinder van de digitale valuta.

De werkelijke identiteit van Nakamoto is altijd onbekend gebleven, ondanks hevige speculatie. In 2008 publiceerde Nakamoto een paper waarin de bitcoin werd voorgesteld. Hij was tot 2011 actief in de bitcoingemeenschap, totdat hij plotseling verdween.

Newsweek vond Nakamoto, die op 23-jarige leeftijd zijn naam veranderde naar Dorian Prentice Satoshi Nakamoto, in Californië. In het dagelijks leven noemt hij zich Dorian S. Nakamoto.

In eerste instantie weigerde hij vragen te beantwoorden, maar uiteindelijk zei hij over bitcoin: "Daar ben ik niet langer bij betrokken en ik kan het niet bespreken. Het is nu aan andere mensen, zij hebben nu de leiding. Ik heb er geen band meer mee." Hij wilde verder niet uitwijden over zijn betrokkenheid bij de digitale munt.

Familie

Wel sprak Leah McGrath Goodman, de journalist van Newsweek die het artikel schreef, met de familie van Nakamoto. Zij zeggen niets te weten van zijn rol in het ontstaan van bitcoin. Wel noemt Arthur Nakamoto, de jongste broer van Satoshi, hem "een briljante man".

"Hij is erg gefocust en eclectisch in zijn denkwijze. Slim, intelligent, wiskunde, bouwkunde, computers. Noem het maar op, hij kan het."

Het is onduidelijk wat Nakamoto heeft gedaan met zijn grote rijkdom. Omdat bitcoin-transacties te volgen zijn, is duidelijk dat de oprichter nog voor honderden miljoenen aan bitcoins in zijn bezit heeft. Nakamoto en zijn huis kwamen volgens Goodman bescheiden over.

Gavin Andresen, hoofdontwikkelaar van bitcoin, zegt dat Nakamoto zijn bitcoins mogelijk niet heeft ingewisseld voor dollars omdat hij geen aandacht op zichzelf wil vestigen. Het zou ook kunnen dat hij zijn bitcoins is kwijtgeraakt, maar dat lijkt Andresen niet aannemelijk. "Hij had te veel discipline."

Verdwenen

Sinds 2001 heeft Nakamoto volgens zijn familie geen vaste baan meer gehad. Andresen zegt dat het voor de hand ligt dat Nakamoto al voor de publicatie van zijn paper in 2008 enkele jaren bezig was met het project. In de jaren daarna had hij regelmatig contact met de mysterieuze uitvinder.

In 2011 vertelde Andresen aan Nakamoto dat hij ging spreken op het kantoor van de CIA, om uit te leggen hoe het project werkte. Sindsdien heeft Nakamoto niet meer op e-mails gereageerd en is hij niet meer actief geweest op het bitcoin-forum Bitcointalk.

Die periode van stilte valt ook samen met een ziekte waar de Californische Nakamoto aan lijdt, zegt zijn vrouw Grace Mitchell. 

Schrijfstijl

Zij zegt bovendien dat de schrijfstijl van haar man overeenkomt met die van de bitcoin-uitvinder. Eerder werd al opgemerkt dat Nakamoto in zijn artikelen over bitcoin een combinatie van Amerikaanse en Britse woorden gebruikte.

Mitchell wijt dat aan zijn interesse in modeltreinen, die hij als tiener uit Engeland importeerde. Eric Nakamoto, de oudste zoon uit het eerste huwelijk van Satoshi, zegt er niet zeker van te zijn dat zijn vader de uitvinder van bitcoin is. Volgens hem zijn de artikelen over bitcoin "beknopter" en "verfijnder" dan de schrijfstijl van zijn vader.

De familie van Nakamoto zegt te denken dat hij zijn betrokkenheid bij bitcoin nooit direct zal bevestigen. "Dorian kan gewoon paranoïde zijn. Ik kan niet tot hem doordringen", aldus dochter Tokuo Nakamoto. "Ik denk niet dat hij deze vragen tegenover zijn familie eerlijk zal beantwoorden."

Reacties

Op de site van Newsweek wordt geschokt gereageerd op de publicatie, die door velen wordt gezien als onverantwoordelijk. Omdat het tijdschrift veel details over Nakamoto publiceerde, waaronder een foto van zijn huis, was zijn exacte adres al snel op internet te vinden.

In een reactie op Twitter nadat Newsweek zijn artikel publiceerde, zegt Andresen dat hij daarom spijt heeft van zijn medewerking aan het stuk. "Ik ben teleurgesteld dat Newsweek heeft besloten om persoonlijke gegevens over de Nakamoto-familie te publiceren", aldus de ontwikkelaar.

Lees meer over het ontstaan van bitcoin en uitvinder Satoshi Nakamoto

Bitcoin: de gevaren en alternatieven