Apple bestelt al sinds eind 2013 geen nieuwe iPhone 5C-exemplaren meer. Door de tegenvallende verkoop zitten leveranciers, providers en winkeliers nog met ruim drie miljoen onverkochte exemplaren.

Dat melden althans bronnen aan Digitimes. De website heeft goede contacten bij Aziatische onderdelenleveranciers, maar heeft ook wel eens onjuiste geruchten verspreid.

Er gaan echter al veel langer geruchten dat de iPhone 5C-verkoop tegenvalt en meerdere malen is teruggeschroefd. Ceo Tim Cook gaf bovendien toe dat de vraag naar de 5C "anders was dan we hadden gedacht".

Sinds eind vorig jaar zou Apple helemaal geen nieuwe exemplaren meer hebben besteld. Desondanks zouden telecomproviders en distributeurs nog met zo'n miljoen iPhone 5C-toestellen zitten. Een van de grote leveranciers van Apple, ODM Pegatron Technology, zou zelfs nog twee miljoen exemplaren hebben.

Prijs

Volgens de bronnen valt de verkoop tegen vanwege de prijs die hoger was dan verwacht en het relatief kleine 4 inch-scherm. Bovendien zou de 5C de concurrentie met de honderd euro duurdere iPhone 5S niet aankunnen.

Een flinke prijsverlaging zit er volgens Digitimes voorlopig niet in omdat providers en winkeliers strenge contracten hebben met Apple waar hoge kosten aan verbonden zitten. In Nederland is de prijs al zeker een half jaar stabiel rond de 600 euro.

Wat is het verschil tussen de iPhone 5S, 5C en 5?

Review: Nieuwe plastic iPhone 5C met oude specs