Apple heeft in de afgelopen 12 jaar zo'n 8,9 miljard Australische dollar (5,8 miljard euro) aan winst weggesluisd uit Australië om belasting te ontwijken.

Dat meldt de Australian Financial Review donderdag na een onderzoek naar de financiën van Apple Sales International, een dochterbedrijf van Apple.

Dat dochterbedrijf kwam eerder al in het nieuws toen een commissie van de Amerikaanse Senaat de praktijken van Apple 'hoogst bedenkelijk' noemde. Volgens de Australische krant betaalt Apple Sales International 50 cent aan belasting over elke 1000 dollar aan inkomen.

In Australië maakte Apple vorig jaar op papier een winst van 88,5 miljoen dollar, maar daarnaast werd zo'n 2 miljard dollar via Singapore naar Ierland gestuurd. Volgens de krant heeft Apple een geheime deal met Singapore die dit mogelijk maakt.

Singapore

Hoogleraar Antony Ting van de Universiteit van Sydney zegt dat Apple daarom ook geen gebruik hoeft te maken van de zogenoemde 'Double Irish Dutch Sandwich', die winst via Nederland naar Ierland stuurt.

In Ierland hoeft Apple geen winstbelasting te betalen, omdat het bedrijf wordt bestuurd vanuit Californië. In de VS hoeft geen belasting te worden betaald omdat dat land alleen kijkt naar de wettelijke registratie van het bedrijf, in dit geval in Ierland.

Apple Sales International incasseert winst van Apple als betalingen voor intellectueel eigendom. De belastingstrategie is legaal, maar is onder meer in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hevig onder vuur komen te liggen.