Facebook en Instagram gaan maatregelen nemen om de illegale verkoop van vuurwapens op de sociale netwerken te voorkomen.

Dat heeft Facebook, ook eigenaar van Instagram, woensdagnacht bekendgemaakt.

Het is niet toegestaan om bij Facebook advertenties in te kopen voor de verkoop van wapens, drugs en andere producten die illegaal of gereguleerd zijn.

Het is echter nog wel mogelijk om zulke producten op Facebook-pagina's of als statusupdate te koop aan te bieden. "Hoewel mensen recentelijk specifiek hun zorgen hebben geüit over de privéverkoop van wapens, is dit een van vele gebieden waar het een moeilijke uitdaging is om een balans te vinden met de wens van individuen om zichzelf op onze diensten uit te drukken", aldus Facebook.

De verkoop van wapens wordt daarom niet verboden. Wel neemt Facebook nieuwe "educationele en handhavingsmaatregelen" om ervoor te zorgen dat wapenverkoop binnen de grenzen van relevante wetten blijft.

18 jaar

Als Facebook een bericht krijgt dat een wapen of ander gereguleerd object te koop wordt aangeboden, krijgt de verkoper een bericht waarin hij of zij erop wordt gewezen dat er wettelijke beperkingen zijn. Ook krijgen alleen mensen van 18 jaar of ouder de post dan nog te zien.

Op pagina's die specifiek zijn gericht op de verkoop van zulke producten moet altijd een tekst staan die mensen wijst op de wet. Het sociale netwerk staat het niet toe dat verkopers erop wijzen dat de wet niet wordt nageleefd.

In Instagram zal de app dit ook doen als mensen specifiek zoeken op wapens die te koop worden aangeboden.

Grootste wapenvangst New York dankzij Instagram

Nederlandse jongeren vertrekken langzaam van Facebook