Stichting Brein wist in 2013 ruim 500 websites offline te halen, door providers te sommeren de hosting te staken.

Dat meldt de stichting in het jaaroverzicht van 2013.

Er werden maar liefst 280 linksites gesloten, ruimschoots de helft van de in totaal 510 gesloten websites. Linksites wijzen de weg naar de plek waar illegale bestanden gedownload kunnen worden. 

Verder wist Brein 118 bittorrentsites, 66 streamingsites, 38 usenet indexers, tien cyberlockers en acht hard goods-sites te sluiten. Daarbovenop verwijderde Brein 206 proxies, die de blokkade van de Pirate Bay omzeilden. De Pirate Bay moest door de providers Ziggo en XS4ALL geblokkeerd worden sinds 2012. 

Onlangs oordeelde de rechter dat de blokkade opgeheven mocht worden, waardoor de website weer bereikbaar is via Ziggo, XS4ALL, UPC, Tele2 en KPN.. Brein gaat nog in cassatie, maar een nieuwe uitspraak duurt al snel een jaar.

Zoekresultaten

Behalve het offline halen van websites, liet Brein ruim 2,3 miljoen zoekresultaten verwijderen door Google, omdat het illegale bestanden betrof.

Verder maakte de stichting 10.000 bestanden onbeschikbaar bij cyberlockers, websites die digitale opslag aanbieden. Al met al noemt Brein het een succesvol jaar, omdat illegaal aanbod van muziek afneemt, door zowel de maatregelen van Brein als door goede legale alternatieven.

Waarom heeft het gerechtshof de Pirate Bay-blokkade opgeheven?

Wat ging er aan de blokkade vooraf en heeft het nut gehad?