Steve Ballmer, voormalig ceo van Microsoft, had vlak voor zijn vertrek serieuze conflicten en ruzies met zowel de raad van bestuur als oprichter Bill Gates.

Dat blijkt uit een reconstructie van Businessweek.

Ballmer maakte in augustus 2013 bekend op te stappen en werd in februari opgevolgd door Satya Nadella, een Microsoft-veteraan.

Zijn vertrek kwam onverwacht, ook binnen Microsoft, en vond eerder dan gepland plaats. Dat zou deels het gevolg zijn van onenigheid met Microsoft-oprichter Bill Gates, melden anonieme bronnen.

Schreeuwen

Ballmer probeerde de afgelopen jaren van Microsoft ook een hardwarebedrijf te maken. Voorheen richtte het bedrijf zich alleen op software. De nieuwe strategie werd zichtbaar door het uitbrengen van de Surface-tablets en de recente overname van Nokia.

De raad van bestuur was echter fel gekant tegen het maken van eigen smartphones en de overname van de Finse telefoonmaker. Bij een bespreking in juni zouden de gemoederen zo hoog zijn opgelopen dat het schreeuwen van Ballmer buiten de vergaderzaal te horen was.

Nokia

De voormalig ceo zou volgens de bronnen hebben gezegd dat als hij zijn zin niet kreeg hij geen ceo meer wilde zijn. De overname ging uiteindelijk door omdat Ballmer afzag van de kaartafdeling van Nokia. 

Ballmer wilde Nokia graag overnemen omdat de samenwerking met het bedrijf in februari 2014 afliep en Nokia hints had gegeven na te denken over smartphones met Android in plaats van Windows Phone. Het Finse bedrijf presenteerde onlangs dan ook de Nokia X die op aangepaste versie van Android draait.

De raad van bestuur zou in juli al Alan Mulally, ceo van Ford, hebben overwogen als nieuwe Microsoft-directeur omdat Ballmer dat wilde. Als Mulally werd aangesteld zou de raad van Ballmer af zijn.

Bill Gates

Ballmer kondigde een maand later zijn vertrek aan, veel eerder dan verwacht. Volgens anonieme bronnen vanwege onenigheid met Gates. De oprichter van Microsoft zou Ballmer niet willen steunen in zijn strategie zelf smartphones te gaan maken. Ballmer voelde zich niet langer gesteund, aldus een bron.

Brad Smith, advocaat van het bedrijf, zou de twee zelfs hebben moeten overtuigen samen het podium op te gaan tijdens de aandeelhoudersvergadering van Microsoft in november. Ook huidig ceo Satya Nadella zag niets in de hardwarestrategie van Ballmer, maar kwam daar later op terug.

Waarom koos Microsoft uiteindelijk voor Satya Nadella?

Bekijk de vijf raarste moment van Steve Ballmer op video