Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Whatsapp

Whatsapp verwacht in 2017 jaaromzet van 1 miljard dollar

Whatsapp denkt in 2017 een jaarlijkse omzet van 1 miljard dollar te kunnen draaien. De omzet moet komen uit betalende gebruikers en deals met bedrijven.
Door NU.nl/Colin van Hoek

Dat schrijft Forbes in een reconstructie van de overname van Whatsapp door Facebook.

Whatsapp geeft in het verhaal zelf aan in 2017 een omzet van 1 miljard dollar te kunnen halen. Momenteel zou die omzet ongeveer 20 miljoen dollar bedragen.

Het bedrijf laat nieuwe gebruikers sinds medio 2013 na één gratis jaar elk jaar een bedrag van 79 cent betalen.

Inkomsten

Die inkomsten moeten de komende jaren flink groeien door meer nieuwe gebruikers aan te trekken en het jaarlijkse tarief wereldwijd uit te rollen. Nu hoeft nog slechts in een beperkt aantal landen te worden betaald omdat de betaalmogelijkheden in veel landen te ingewikkeld zijn.

Whatsapp zou bang zijn gebruikers kwijt te raken aan gratis alternatieven als de betaling niet eenvoudig kan worden uitgevoerd.

Volgens bronnen van Forbes zou Whatsapp ook gaan samenwerken met bijvoorbeeld vliegtuigmaatschappijen en taxidienst Uber. Zij zouden tegen betaling klanten via Whatsapp kunnen benaderen in plaats van via sms of e-mail.

Groei

Facebook betaalde 19 miljard dollar voor Whatsapp, maar oprichter Mark Zuckerberg zou bij de overname gezegd hebben dat er "geen enkele druk" wordt uitgeoefend om geld te gaan verdienen. "Ik zou graag willen dat jullie in de komende vijf jaar vier tot vijf miljard mensen gaan bereiken."

"Ik wil dat jullie ooit groter worden dan Facebook", zou Zuckerberg hebben gezegd.

Het overnamebedrag van 19 miljard dollar lag niet direct op tafel. Zuckerberg bood eerst 15 miljard dollar. Whatsapp-oprichter Jan Koum en Brian Acton hadden echter bepaald dat hun bedrijf 20 miljard dollar waard was op basis van de marktwaarde van Twitter, zo'n 30 miljard.


Lees meer over:

WhatsApp

Aanbevolen artikelen