De vrije val van de pc-markt is nog niet ten einde. Hoewel de verkopen in de komende jaren iets zullen stabiliseren, komt er voorlopig geen einde aan de daling.

Dat voorspelt onderzoeksbureau IDC woensdag. Voor 2014 verwachten de onderzoekers een wereldwijde krimp van 6,1 procent. 

In de jaren daarna zullen de pc-verkopen met minder dan 1 procent per jaar blijven dalen, aldus IDC. Het totaal aantal verscheepte exemplaren komt dan per jaar net onder de 300 miljoen uit.

In 2013 daalde het aantal verkochte pc's met 9,8 procent, zo berekenden de onderzoekers. Dat komt overeen met cijfers die Gartner eerder presenteerde. Opvallend genoeg bleek dat de Nederlandse pc-markt in het vierde kwartaal juist weer was gegroeid.

Windows XP

IDC merkte ook op dat er in het vierde kwartaal een licht herstel was. Het onderzoeksbureau verwacht echter dat dit slechts een tijdelijk fenomeen is, onder meer veroorzaakt door mensen die hun verouderde Windows XP-pc vervangen.

De ondersteuning voor dat besturingssysteem wordt in april beëindigd, waardoor de oude Windows-versie vatbaarder wordt voor hackers en malware.

Ook in opkomende markten ziet IDC geen redding voor pc-fabrikanten. Consumenten kopen daar steeds vaker andere soorten apparaten, zoals tablets en smartphones.

Nederlandse pc-markt groeit dankzij Windows XP

Lenovo verovert Nederlandse pc-markt