Startup Aether heeft een kegelvormige speaker ontwikkeld die leert zijn gebruikers. De speaker neemt elke interactie in zich op voor een steeds betere afspeellijst.

Aether is opgericht door oud-mederwerkers van Apple, Google en Nokia. De startup heeft zijn eerste product aangekondigd, de Cone.

De kegelvormige speaker laat zicht volgens Aether intuïtief bedienen. Een druk in het midden van de speaker activeert de stembesturing voor het uitkiezen van nummers.

Wanneer een gebruiker de ronde voorkant van de speaker lichtjes naar rechts draait, wordt een volgend nummer in hetzelfde genre afgespeeld. Een hardere draai gooit de afspeellijst volledig om, zodat totaal andere muziekgenres worden afgespeeld.

Leren

Volgens Aether is het de bedoeling dat Cone leert van al die bewegingen. Wanneer gebruikers welke muziek of podcasts luisteren wordt opgeslagen, en constant bijgewerkt.

Het bijstellen van het volume werkt bijvoorbeeld als beoordeling: zet een gebruiker een bepaald nummer vaker zacht, komt het minder vaak en minder luid voorbij. Wanneer de speaker wordt aangezet, speelt die automatisch de muziek die de gebruiker op dat moment waarschijnlijk het liefst zou willen horen.

Op zichzelf

Cone hoeft niet verbonden te worden met andere apparaten, na één keer instellen heeft de speaker een eigen wifi-verbinding waarover muziek wordt gestreamd. Met welke muziekstreamingdiensten Cone werkt heeft Aether nog niet bekend gemaakt, het bedrijf zegt hard te werken om populaire diensten te ondersteunen.

In eerste instantie kan Cone alleen met iOS of OS X worden ingesteld. De speaker kan ook gebruikt worden als Airplay-speaker en heeft een ingebouwde batterij die het acht uur zou moeten volhouden.

Cone is een 2,1 kanaals-speaker met 3 inch woofer en 20 watt versterker. De speaker komt in de zomer op de markt voor 399 dollar (290 euro).

Bekijk ook Beep, een audiostreamingapparaat van oud-Google-medewerkers