South Park: The Stick of Truth is niet alleen de beste South Park-game ooit gemaakt, het is ook nog eens een erg leuke game op zichzelf en voorziet de franchise van een nieuwe dimensie. 

Ontwikkelaar Obsidian Entertainment heeft in samenwerking met South Park Digital Studios een nagenoeg perfecte gamevariant van de serie gecreëerd.

Zo zijn de animaties kenmerkend stroef en niet gedetailleerd. Tenzij het gaat om een gruwelijke sterfscène van bijvoorbeeld Kenny, waarin hij wordt opgepeuzeld door hongerige ratten. Dan is de game net zo grof als de serie. Soms zelfs té, gezien het feit dat er in Europa bepaalde scènes zijn gecensureerd.

Plot

Niets in deze game mag serieus worden genomen en dat wordt er extra dik bovenop gelegd door het belachelijke plot.

Als nieuw inwonertje van South Park raakt de speler namelijk verwikkeld in de eeuwige strijd tussen mensen en elven om de Stick of Truth, een mysterieus maar krachtig wapen waarvan de houder macht over het complete universum kan uitoefenen. Of niet. Het is namelijk een spelletje dat de kinderen in South Park spelen.

Het perfecte uiterlijk en belachelijke plot van The Stick of Truth wordt aangevuld door muziek, geluiden en stemmen die ook direct uit de serie komen. Stemacteurs en schrijvers Matt Stone en Trey Parker zijn door de gehele game te horen om het spel zo authentiek en hilarisch mogelijk te maken.

Jammer is dat de goed nagemaakte spelwereld het de speler hier en daar soms een beetje moeilijk maakt. Soms is het niet duidelijk hoe ver je in de  tweedimensionaal weergegeven wereld de diepte in kan. Door deze situaties kan het zo maar gebeuren dat je ineens tien minuten probeert uit te vogelen hoe je bij een voorwerp moet komen.

Vechten

Onder de puike aankleding schuilt ook nog eens een verrassend diepgaand vechtsysteem. Met een maatje — altijd een herkenbaar personage uit de serie — neem je het op tegen elven, zombies, nazi-koeien, ManBearPig en vele andere vijanden.

Elk type heeft een zwak voor een specifiek soort aanval en de opstelling van de vijanden zet je elke keer aan tot het gebruiken van verschillende tactieken. Jammer is wel dat er verrassend weinig wordt uitgelegd. 

Probleempjes

Helaas zijn er nog wat andere technische probleempjes. Op de Playstation 3 hapert de game wanneer je snel door de stad sprint, zijn laadtijden zeer frequent en is het tijdens het testen tweemaal voorgevallen dat de game opnieuw opgestart moest worden. Dat op zich is al erg genoeg, maar het kan erger. Het gebeurt vaak dat stemsynchronisatie net even niet helemaal goed loopt, wat bij een game die draait om komische timing killing kan zijn.

Jammer genoeg zijn er ook een aantal andere missers die niet te wijten zijn aan technische problemen. Een aantal simpele dingen die je verwacht bij een game ontbreken namelijk, zoals het in één keer kunnen verkopen van al je voorwerpen of het kunnen vergelijken van wapens.

Conclusie

Dit zijn vervelende missers, maar het mag de pret niet drukken. Dit is gewoon South Park alsof je het op televisie kijkt. Dat alleen al is een noemenswaardige prestatie en genoeg reden om South Park: The Stick of Truth een kans te geven. Dat het ook nog eens een leuke game is om te spelen maak het plaatje compleet.

Bekijk vijf geslaagde tekenfilmgames

Lees de uitgebreide versie van South Park: The Stick of Truth