Amerikaanse wetenschappers hebben een 3d-geprint hartzakje ontwikkeld, dat in de toekomst traditionele pacemakers zou kunnen vervangen.

Wetenschappers van de Universiteit van Illinois en de Washington University hebben een speciaal pacemaker-membraan voor om het hart ontwikkeld met een 3d-printer. Dat meldt The Independent

Door een 3d-scan van een hart te maken kan een zeer strak passend omhulsel worden geprint. In het omhulsel worden sensoren en elektroden verwerkt, die het hart zowel monitoren als van elektrische prikkels kunnen voorzien.

Door de strakke pasvorm kan het hartzakje een hart zo goed kloppend houden, dat het buiten het lichaam kan overleven. Tot nu toe is er alleen met harten van konijnen geëxperimenteerd.

Hartproblemen

Het 3d-geprinte omhulsel kan veel nauwkeuriger en vroeger dan huidige pacemakers een hartritmestoornis of hartaanval detecteren, de sensoren liggen direct en verspreid op het hart.

Daarom kan het omhulsel sneller reageren bij problemen. Ook zijn de elektrische prikkels meer gericht, waardoor die minder ingrijpend zijn en bovendien energiezuiniger.

In eerste instantie wordt het omhulsel gebruikt om de reactie van de hartslag op verschillende omstandigheden te meten. De wetenschappers verwachten dat toepassingen in patiënten over tien tot vijftien jaar mogelijk zijn.

3d-hologram van hart gebruikt tijdens operatie

3d-printer kan brandwondenpatiënten helpen