Er is op crowdfundingwebsite Kickstarter in totaal ruim 1 miljard dollar aan investeringen gedaan door gebruikers. 

De grens werd maandag doorbroken.

Op Kickstarter kunnen individuen en bedrijven hun projecten plaatsten met video's en foto's om zo een poging te doen geld op te halen om het product daadwerkelijk te maken. Bezoekers kunnen geld toezeggen waarna ze vaak als eerste het product krijgen.

Kickstarter werd in april 2009 opgericht. Na vijf jaar staat de teller van toegezegde investeringen op ruim 1 miljard dollar. In totaal heeft dat bedrag gezorgd voor ruim 57.000 geslaagde projecten.

Soms halen projecten niet genoeg geld op. De investeerders krijgen hun geld dan terug. In de afgelopen vijf jaar deden ruim 5,7 miljoen zogeheten 'backers' een investering. Het gaat om 13,8 miljoen betalingen. Woensdag is de populairste dag om een investeringen te doen.

Populairst

De categorie Games is tot nu toe de populairste als wordt gekeken naar het totaal geïnvesteerde bedrag, gevolgd door Film & Video en Design. Technology staat op de vierde plaats. 

De smartwatch Pebble was het project dat het meeste geld ophaalde, namelijk 10,2 miljoen dollar. De makers hadden zichzelf 100.000 dollar als doel gesteld. De Android-console Ouya staat met 8,6 miljoen dollar op een tweede plek, ook ruimschoots meer dan het doel van 950.000 dollar.

Nederland

Kickstarter komt binnenkort naar Nederland. Het was voor Nederlanders al mogelijk projecten te steunen, maar het was niet mogelijk zelf ideeën toe te voegen. Wanneer de site precies zijn deuren in Nederland opent, is nog niet bekend. Kickstarter sprak begin februari van "zeer binnenkort".

Nederland staat wel al op de achtste plek wat betreft het totaal bedrag dat geïnvesteerd is. Nederlanders gaven in de afgelopen jaren ruim 7 miljoen dollar uit aan Kickstarter-projecten. De Verenigde Staten staan met 663,3 miljoen dollar op de eerste plek. Het Verenigd Koninkrijk volgt met 54,4 miljoen dollar op de tweede plek.

De tien leukste Kickstarters aller tijden