Apple maakt dit jaar CarPlay beschikbaar, een systeem voor in auto's waardoor iPhones tijdens het rijden op een eenvoudigere manier gebruikt moeten kunnen worden.

Dat laat Apple maandag weten. Het systeem komt voorlopig nog niet naar Nederland.

Het bedrijf werkt samen met tal van autofabrikanten. De eerste auto's met CarPlay worden nog deze week getoond en zijn later dit jaar daadwerkelijk verkrijgbaar.

Carplay geeft diverse functies van een gekoppelde iPhone weer op het eigen systeem van de auto. Daar zijn Apple Maps en de muziekspeler beschikbaar en kunnen de sms- en telefoonfunctie worden gebruikt.

Siri

Het systeem is volgens Apple van de grond af opgebouwd. De bestuurder kan de functies gebruiken met spraakbesturing Siri.

Met spraakopdrachten is het mogelijk berichten te dicteren, maar sms'jes kunnen ook worden voorgelezen door Siri. Daarnaast kan de gebruiker contacten doorzoeken, telefoontjes plegen en voicemails afluisteren. De bestuurder zou tijdens alle handelingen zijn aandacht en blik op de weg kunnen houden. Siri is op te roepen via een knop op het stuur.

Ook Apple Maps is beschikbaar en gebruikers kunnen naast de muziekspeler op hun iPhone gebruikmaken van onder meer Spotify. Of er in de toekomst meer apps worden ondersteund is niet bekend.

iOS-update

CarPlay is alleen beschikbaar op iPhones met een zogeheten lightning-ingang. Dat zijn de iPhone 5, 5S en 5C. Het systeem is te gebruiken door een update van iOS 7.

Ferrari, Mercedes en Volvo laten deze week op de autobeurs in Genève de eerste modellen zien. Later zullen ook BMW, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Jaguar, Land Rover, Kia, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Citroën, Subara, Suzuki en Toyota auto's uitrusten met CarPlay.

Apple in 2013: Recordverkoop maar minder winst