Kanye West heeft onder anderen een 24-jarige Nederlandse student aangeklaagd wegens de digitale munt coinye die de rapper op de hak neemt.

Dat meldt Tweakers. West eist een schadevergoeding en wil dat de naam coinye, een samenvoeging van 'coin' en 'Kanye', wordt verboden. 

De Nederlandse student Robbie Hontelé kreeg een e-mail van West en zijn advocatenteam. Hontelé is woordvoeder van het officiële ontwikkelteam van de digitale valuta coinye. 

"Er zijn verder vooral ontwikkelaars van coinye-exchanges aangeschreven", aldus Hontelé. Via deze exchanges, die dienen als beurzen voor de digitale valuta, kunnen coinye-munten worden uitgewisseld.

Schadevergoeding

West eist dat alle domeinnamen met het woord 'coinye' worden overgedragen. Ook wordt een schadevergoeding geëist. West vraagt daarbij om een specifieke Amerikaanse schadevergoeding die erg hoog kan uitvallen, om op die manier anderen af te schrikken.

"De reputatie van West wordt onherstelbaar geschaad door het gebruik van de coinye", zo luidt de aanklacht. Hontelé kreeg de e-mail op zijn naam. "Ik heb me bij het project aangesloten omdat ik niet wil dat iemand met een sterke portemonnee een cryptocoin uit de lucht kan halen", aldus Hontelé

Karikatuur

De afbeelding op de digitale valuta laat een karikatuur van West zien. De afbeelding van een hybride half-man, half-vis slaat op een grap uit een aflevering van de animatieserie South Park.

In de specifieke South Park-aflevering snapt een persiflage van West als enige ter wereld een grap over het oraal bevredigen van vissen niet. West wordt vervolgens boos en verkondigt dat hij de "stem van een generatie" en een "genie" is.

Eerder verloor Mt. Gox, één van de grootste beurzen voor bitcoins, 850.000 digitale munten met een waarde van ruim 300 miljoen euro.

Hoe Mt. Gox honderden miljoenen aan bitcoins verloor